Zoek...
Nikitov – Mameloshn

Nikitov – Mameloshn

Label: eigen

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2017-05-30 07:00:00 • min lezen

Pop / Wereldmuziek
8

Nikitov – Mameloshn

Het is de Nederlandse zangeres Niki Jacobs en haar band dat achter de naam Nikitov schuil gaat. Met haar album Mameloshn wordt al snel duidelijk dat haar moedertaal Jiddisch is. Het is een bijzondere taal die we niet veel horen en met een album vol prachtige klanken, komt deze taal op zijn plaats.

Wanneer de bekende songs met Jiddische muziek gepaard gaat, en haar prachtige stem komen de songs geheel in een ander licht te staan. Een album vol covers dat de originaliteit niet verliest, maar in een nieuw jasje wordt gezet. Het swingende ”Keejner nit” - “Ain’t Nobody” (Chaka Khan) of een intieme versie van “Ain’t No Sunshine” (Bill Withers) “Nit Keejn Zoensjain” zijn direct twee songs waarmee het album begint en je nieuwsgierig wordt naar de rest.
Geen harde gitaren of knallende drums, maar ingetogen instrumenten met percussie. Het laat daardoor de teksten meer spreken. “Dzjolien” “Jolien” Dolly Parton wordt als een prachtig verhaal verteld. Gelukkig kennen we het origineel om het allemaal te kunnen volgen.
Met “Beejs Trern Gisn Zich” weet Nikitov een prachtige vertolking te maken van As Tears Goes By van Marianne Faithfull/ Rolling Stones. Hier horen we hoe het origineel misschien nog beter in het Jiddisch past.
Enkele eigen nummers vullen de cd, waarmee de band een tour ter ondersteuning doet. Inmiddels is het in Amerika ook niet ontgaan dat Nikitov een bijzondere mooi wijze van muziek maken in ere houdt. Om met de hits van toen en nu een variatie te maken die niet eerder te horen is, is zeker bewonderingswaardig en een must om te zien.

Komende tijd is Nikitov met Maleloshn te zien:
6 juni Amstelkerk te Amsterdam
9 juni De Drom te Enkhuizen
5 juli Verdeskerkje te Heiloo
29 oktober LJG te Amsterdam
5 november Grote Kerk te Zuidlaren

Pop / Wereldmuziek

Deel via social media: