Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2014-11-23 07:00:00 • 10 min lezen

Paul de Leeuw - Zingt Long

Paul de Leeuw – Zingt Long Label: Universal Eindoordeel: 7,5

In het voorwoord refereert Paul de Leeuw al, dat hij tijdens zijn pubertijd de albums van Robert Long had ontdekt. Robert Long, de zanger van …… maar vooral solo met zijn theaterprogranma’s brak hij door. Robert Long, die op een prachtige wijze de wereld lied weten hoe de gevoelens van een mens met homofiele gevoelens tegen de wereld kijkt. Dit zonder de woorden te ontwijken die tot dusver nog in de taboe sfeer bleven. Zeker als het ging om entertainment en volksvermaak van het theater. De man die de maatschappij van een kritische kant benaderde, maar ook gewoon genoot van wat er om hem heen gebeurde.

Helaas is Robert Long enige jaren geleden overleden. Paul de Leeuw ontdekte de albums opnieuw en wat bleek, dat de teksten tijdloos zijn. De Leeuw pakt op dit album vooral de liedjes uit wat voor hem in zijn jongere jaren aansprak. Van “Allemaal Angst” of het mooie “Thorbeckeplein” met Marcel de Groot als gastgitarist. Typhoon ondersteund De Leeuw met het “Levenslang”, daar waar een 30 jarige getrouwde man realiseert wat hij vooral voor zijn vrouw heeft gedaan ipv voor zich zelf. Ilse de Lange speelt mee op “Kalverliefde”. Door de gitaar van JB Meijers is dit een nummer dat meer afwijkt van het origineel, of zelf qua kracht van het nummer versterkt. Zo zijn de New Cool Collective, Carel Kraayenhof, Cor Bakker, Benny Lindeman en Eric Vloeimans als gast te horen op dit album.

Een mooie ode aan Robert Long en zijn luister liedjes. Dat nodigt uit om de oude Robert Long albums weer uit de kast te halen, want de man heeft nog zoveel mooie nummers in gemaakt…

Deel via social media: