Zoek...
Penguin Cafe – Handfuls of Night

Penguin Cafe – Handfuls of Night

Label: erased rec. / Konkurrent

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2019-10-06 07:00:00 • min lezen

Avant garde / Jazz
7,5

Penguin Cafe – Handfuls of Night

Het verhaal van Penguin Cafe is mooi en tegelijkertijd ook dramatisch. Wanneer Simon Jeffes het idee heeft om de vrijheid in de muziek te zoeken, zoekt hij ook de vrijheid van muzikanten. Met zijn Penguin Cafe Orchestra weet hij vrije avant-gardistische albums te produceren. De vermenging van folk, traditionele muziek en nieuwe instrumenten is zijn motto less is more.

Penguin zonder orchestra
Wanneer de man aan een hersentumor in 1997 komt te overlijden is er geen orchestra meer. In 2019 neemt zijn zoon Arthur het project op en komt met een vaste band Penguin Cafe. Ditmaal met Suede gitarist zanger Neil Codling, en drummer Cass Browne van de Gorillaz.
De heren weten met het concept prachtige filmische songs te maken dat de invloeden van kamermuziek, jazz en folk doet vermengen. Adembenemende  songs als ‘At Top of the Hill, They Stood’ , ‘Adelie’ of ‘The Life of an Emperor’ zijn al ingevuld met de titel en de rest van het verhaal laat zich leiden door de muzikale invulling.

Alle songs zijn instrumentaal en in de vorm van less is more gecomponeerd. De ruimte die muzikanten krijgen in de songs is mooi en niet binnen de kaders van de 3 of 4 minuten gehouden.  Dat maakt dit album of deze act bijzonder. Ze durven weer muziek vol gevoeg en zonder tekst te maken.

Avant garde / Jazz

Deel via social media: