Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR
2016-04-13 07:00:00 • 11 min lezen

Phronesis Lantaren Venster Rotterdam 10-4-2016

Bij het behalen van doelen speelt verstand een belangrijke rol. Dat is de letterlijke betekenis van de filosofische term Phronesis, waarnaar dit internationale trio zich vernoemde. De Deense bassist Jasper Høiby, Zweedse drummer Anton Erger en Britse pianist Ivo Neame kozen deze bandnaam niet voor niets, want de muziek van het drietal is vernuftig en complex, maar blijft toch toegankelijk. Het doel is immers: zoveel mogelijk mensen laten genieten van de frisse akoestische jazz die de groep al sinds 2005 maakt.

Phronesis maakt internationaal furore met aanstekelijke thema’s, krachtige composities en prikkelende grooves. De composities bevatten veel ritmische lagen en ostinato-patronen. Hoiby zorgt samen met Eger voor een strakke, aanhoudende pulsering zodat de muziek wordt voortgestuwd. Eger is een vindingrijk slagwerker die stevig kan improviseren, allerlei ritmes aankan - ook uit de hiphopcultuur - en verrassende klappen uitdeelt. Ivo Neame tenslotte houdt van raadselachtige passages, maar laat ook graag zijn Herbie Hancock-achtige wendingen horen.

Phronesis' album Alive (2010) werd door toonaangevende jazzmagazines uitgeroepen tot album van het jaar. Op 8 april 2016 brengt het trio zijn zesde album Parallax uit, dat ze twee dagen later meteen in LantarenVenster komen voorstellen. Voor de liefhebbers van inspirerende, creatieve jazz absoluut een must see!

"Een van de spannendste bands ter wereld." - Jazzwise

"Phronesis is een trio dat elke keer weer opvalt met super gedreven spel en bijzonder spannende composities die echt beklijven. Parallax is daarmee een nieuw hoogtepunt in hun al zo superrijke oeuvre... Phronesis mogen we met een gerust hart het meest belangwekkende jazztrio van deze tijd noemen." - WrittenInMusic

"Look out for Phronesis. They might change your life" - BBC Radio 3

Bezetting: Ivo Neame - piano Jasper Høiby - contrabas Anton Eger - drums

Deel via social media: