Zoek...
Indrukwekkend come-back album P.P. Arnold

Indrukwekkend come-back album P.P. Arnold

Label : Ear Music

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2019-08-23 07:00:00 • 3 min lezen

9

P.P. Arnold - The New Adventures of P.P. Arnold

Ze is inmiddels 72 jaar. De Amerikaanse soulzangeres Patricia Ann Cole die wij kennen als P.P. Arnold en eigenlijk het grootste deel van haar leven in Engeland heeft gewoond en gewerkt brengt nu toch wel onverwacht een album uit met nieuw materiaal onder de titel The New Adventures Of ……

Soullegende(s)
We gaan terug naar de jaren ’60. Patricia is afkomstig uit een gezin van zes met roots in de gospelmuziek en op jonge leeftijd trouwt ze en wordt moeder van twee kinderen. Op 17-jarige leeftijd doet ze op initiatief van twee vriendinnen auditie als achtergrondzangeres bij Ike & Tina Turner. Het zou het begin van een totaal ander leven betekenen. Als één van de Ikettes tourde ze met Ike & Tina Turner en vestigde ze in Engeland. Ze werd ontdekt door Mick Jagger, kreeg een platencontract bij het Immediate platenlabel en bracht twee soloalbums uit. Ze scoorde een hit met haar vertolking van ‘The First Cut Is The Deepest’ (Cat Stevens) en ‘Angel Of The Morning’ maar daarna wordt het qua solowerk stil. Wel verdient ze haar sporen als achtergrondzangeres bij grote namen als Billy Ocean, Paul Weller, Eric Clapton, Barry Gibb en vele anderen. En nu is daar dan ineens een totaal nieuw album, met maar liefst 15 tracks en een speeltijd van een ik uur!


Klassieke Soul
Op The New Adventures of P.P. Arnold is het haast alsof de tijd sinds die jaar ’60 heeft stilgestaan; rijk en weelderig georkestreerde nummers met die karakteristieke sound. Luister maar eens naar de opener ’Baby Blue’ waar de soul de juiste klassieke accenten meekrijgt door de strijkers, blazers en de backing vocals. Bij een nummer als ‘The Magic Hour’’ weet de Amerikaanse weer de ‘Westcoast’ sound te banderen maar ook weer in dat bloemrijke. De “classic soul” sfeer weet P.P. niet allen te creëren bij de wat meer uptempo nummers. Ook bij een ballad als ‘Though It Hurts Me Badly’ is de grandeur van weleer duidelijk aanwezig en voelbaar. Bij ‘Different Drum’ gaan we terug in de historie; oorspronkelijk uit de jaren ’60 en inde uitvoering van Linda Rondstad brengt dit nummer herinneringen terug met behoud van die sfeer maar dan in een souljasje. Ook ‘I’m A Dreamer’ is een cover maar hier kiest ze voor een ballad. ‘Daltry Street’ is meeslepend, ‘Still Trying’ brengt de Doo-wop terug en met ‘Last Thoughts on Woodie Guthrie’ hebben we meest bijzondere track; een bijna tien minuten durende “spoken lyric’, gebaseerd op een gedicht van Bob Dylan. Persoonlijk is de afsluiter van dit “dubbel-album”; een met gospel-invloeden doorspekte ballad waarin ze terugblikt naar haar overleden dochter. Kippenvel.


Eindoordeel
The New Adventrues of P.P. Arnold is een geweldig plaat; eigentijds maar evengoed met de herkenbare invloeden uit de Soul-periode uit de jaren ’60 in combinatie met andere muziekstijlen. Zelf zegt ze hierover: “It’s great that I’m coming back with this record. Even now, I’m still finding my way, because the industry changes every decade, and you’re sometimes out of the loop. For me it’s all about faith, meditating, love, praying… try to be ready and don’t give up the fight. That’s the message.”. Dit album is echt een verrassing en iets dat je gewoon in je platenkast moet hebben. Veel luisterplezier.

Deel via social media: