Zoek...
Ruben Hein – Groundwork Rising

Ruben Hein – Groundwork Rising

Label: Bateleur

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2018-02-12 07:00:00 • min lezen

Jazz / Pop / Singer-songwriter
7,5

Ruben Hein – Groundwork Rising

De Nederlandse pianist uit Bemmel weet al op jonge leeftijd een contract te tekenen met het Amerikaanse jazz label Blue Note. Nu is hij een van de spelers van het tv-spel Wie is de Mol? En speelt hij in de band van de Engelse singer songwriter FINK.

Tijdens de tour van Fink is Hein in de pen geklommen om zijn Groundwork Rising te schrijven. Op het album staat de piano centraal, maar de harmonische vocalen hebben een belangrijke inbreng gekregen. Geïnspireerd door zijn helden Randy Newman en Paul Simon weet hij hier een mooie mix van te maken. De single “Everything I Say” brengt de jaren 70 sfeer tot leven, Het nummer doet erg denken aan “Winter in America” van Dough Ashdown. Met “Coming Down On Us” weet Hein meer tempo in het album te brengen. Dit gitaar nummer kent een lekkere drive, strak staccato en dreigend. Met de “Februari Days” komen we meer in de sferen van de achtergelegen zaaltjes waar iemand achter een piano kruipt en zijn verhaal zingt. Newman zou er trots op zijn. Na wat matige Here and Now  is het tijd voor het toegankelijkere werk van het album. “Gameshow” is een popsong met ballen. Al is het de vraag of Hein de aangewezen persoon zou moeten zijn om dit te zingen. Daarvoor is zijn stem te netjes. Net als ”Other Side of Now” zou in mijn beleving een zwaar stemgeluid in de zang het nummer verbeteren.

Het album is zeker een van de mooiste albums van Ruben Hein. Hij weet hiermee de sfeer van jazz en pop hand in hand te laten lopen.

Jazz / Pop / Singer-songwriter

Deel via social media: