Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR JAN KLUPPER
2014-08-25 07:00:00 • 4 min lezen

Ryan Adams - 1984 - 7" vinyl

Ryan Adams – 1984 - 7” vinyl single Label: Pax-Am records Eindoordeel: 7,

Eens in de zoveel tijd moet Ryan Adams blijkbaar even iets uit zijn systeem gooien. De liedjessmid uit Jacksonville USA met de gevoelige stem, de prachtige vertellende ballades en de folky vertolker van het Amerikaanse levenslied in de breedste zin van het woord, heeft een vreemde passie die je niet bij/van hem verwacht.

In 2010 verscheen in gelimiteerde vinyl-oplage, het in 2006 reeds opgenomen ‘Orion’. Een snoeiharde punk-rock/sci-fi metal plaat, naar eigen zeggen gemaakt als ode aan de te vroeg overleden gitarist van de Canadese band Voivod.

Ik ken Ryan Adams nog niet zo lang, maar toen ik ‘Ashes & Fire’ (2011) hoorde was ik verkocht. Ik ging uitzoeken wie deze man dan wel was en ontdekte dat er al 12 studioplaten aan deze vooraf waren gegaan. Veel werk met zijn voormalige band The Cardinals, maar dus ook dat rare, uit de toon vallende Orion. Om eerlijk te zijn heb ik het album nog nooit helemaal afgeluisterd.

Nu is er ‘1984’. Op zijn minst is deze release creatief. Er staan maar liefst 10 nummers op een 7” singletje gepropt. Side A duurt 5:59 minuten; Side B telt 6:44. 10 nummers! Stuk voor stuk keiharde punk-rocknummers, of beter nummertjes. Snijdende gitaar, drums op doping, veel echo op de slecht verstaanbare schreeuwstem. Maar wat een energie! Ryan Adams speelt op dit plaatje alle instrumenten zelf en niet alleen daaraan merk je dat hij een geweldige muzikant is. Hoe hard deze nummers ook binnenkomen, je hoort de muzikaliteit en de drang om muziek te maken. Ook aan de vormgeving is aandacht besteed. Behalve het strakke zwart-wit buitenhoesje, is het plaatje voorzien van een fraai binnenhoesje met alle teksten.

Aan het eind van het laatste liedje barst Adams in lachen uit. Het is een lachje zo van ‘hahaha…….dat hebben we gehad, we hadden lol, hahaha’. Dit is uit zijn systeem. Inmiddels is een reguliere single uit van het aanstaande volwaardige album ‘Ryan Adams’, dat in september uitkomt op Pax-Am. Daarover vast later meer…….

Wie dit collector’s item van de toekomst wil bemachtigen, ik wens hem/haar geluk. Het plaatje verschijnt alleen op vinyl en was binnen 5 minuten uitverkocht via de site van Adams.  Goed zoeken dus, maar zeker de moeite waard.

Deel via social media: