Zoek...
Saxon – Strong Arm Over The Law (re-issue)

Saxon – Strong Arm Over The Law (re-issue)

Label: Union Square / BMG

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2018-04-10 07:00:00 • min lezen

Metal / Rock
8

Saxon – Strong Arm Over The Law (re-issue)

Het was in de tijd dat de punk muziek zijn intrede deed en de Britse rock van Deep Purple en Led Zeppelin tot het einde van hun glorietijd kwam. De punk was niet voor iedereen een hoogtepunt. De rockers brachten een nieuw impuls met o.a. Iron Maiden, Motorhead, Tygers of PanTang, Def Leppard en Saxon. Deze stroming werd New Wave of Britsh Metal genoemd.


Het tweede album van Saxon Wheels of Steel bracht de wereld al in beweging. Met zo’n titel moest de band zichzelf gaan overtreffen. En dat deed men met Strong Arm Over the Law, dat wordt geopend met de klassieker ‘Heavy Metal Thunder’. Daar waar de band op hun debuut nog zoekende was, is het hier helder welke richting dit op ging. De powerful zware maar snelle harde rock dat de melodieuze Amerikaanse rock acts als KISS, Boston en Journey in hun hemd doen staan.  Inmiddels krijgen Judas Priest, Status Quo en Motorhead  het succes van de stevige Britse sound, terwijl Iron Maiden hun opmars maakt.


Met het titelsong en ‘Dallas 1 pm’ weet Saxon maatschappelijke discussies te ontlokken. Of de moord op JFK wel of niet zo is gegaan als in de geschiedboekjes is beschreven werd ter discussie gesteld.
Het werd door de jaren heen wederom een legendarisch album. 
Met deze versie zijn de bonus songs de BBC Sessions van 1982.  Met ‘200ft’, ‘The Eagle Has Landed’, ‘747’ en ‘Mandy’ is het succesverhaal van Saxon met dit album zo goed als volledig.

Hierna komen nog enkele top albums van Saxon maar tegenwoordig is het succes niet meer wat het ooit was. Het succes dat Iron Maiden tegenwoordig nog steeds kent, is voor Saxon helaas niet van toepassing. Ondanks dat men met regelmaat nog een acceptabel album uitbrengt.

Metal / Rock

Deel via social media: