Zoek...
Nieuw album Standards van Seal vol met klassieke "Crooners"

Nieuw album Standards van Seal vol met klassieke "Crooners"

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2017-11-16 07:00:00 • 3 min lezen

Pop / Singer-songwriter
8,5

Seal - Standards

Het tiende album van Seal heeft de titel Standards meegekregen. De winnaar van 4 Grammy’s zag met dit album een lang gekoesterde wens in vervulling gaan; het opnemen van iconische nummers uit het tijdperk van Jazz en Swing dat wij vooral uit de zwart-wit periode kennen.

Label : Decca / Universal 


Legendarische namen als Sinatra, Fitzgerald en Simone
We kennen Seal natuurlijk allemaal. De Britse singer/songwriter die groot is geworden met zijn vertolking van R&B en Soul en hits scoorde met ‘Crazy’, ’Killer’ en ‘A Kiss For A Rose’ heeft met zijn donkere stem natuurlijk een fantastisch wapen. Met dit tiende album Standards pakt hij terug naar legendarische namen als Frank Sinatra, Ella Fitgerald en Nina Simone. Om zo dicht mogelijk bij de authentieke nummers te blijven riep hij de hulp in van muzikanten die in een ver verleden ook daadwerkelijk met de eerder genoemde grootheden speelden. Denk aan pianist Randy Waldman (tourde met Sinatra en Paul Anka), drummer Greg Fields (Stevie Wonder) en bassist Chuck Berghofer (Ray Charles). Zelf zegt Seal hierover: “It was a true honour to collaborate with the same musicians who performed with Frank Sinatra and so many of my favourite artists, in the very same studios where the magic was first made – it was one of the greatest days of my recording career.” Om dit album nog een specialer tintje te geven werden de opnames gedaan in de legendarische Capitol Studios in Los Angeles waar namen als Nat King Cole, Frank Sinatra en Dean Martin grootse momenten kenden.

Charlie Chaplin
Het is natuurlijk geweldig om eigentijdse vertolkingen te horen van nummers als ‘Luck Be A Lady’, ‘I’ve Got You Under My Skin’ en ‘It Was A Very Good Year’ die door Frank Sinatra onsterfelijk zijn gemaakt. Of Nina Simone’s ‘I Put A Spell On You’ en ‘I’m Beginning to See The Light’ dat we vooral kennen door de uitvoering van Ella Fitzgerald. Seal weet op dit album toch de authenticiteit van de nummers te bewaren en bewijst wederom over een dijk van een stem te beschikken. Verrassend is zijn vertolking van ‘Smile’, een nummer door oorspronkelijk door Charlie Chaplin is geschreven. De rijke arrangementen, strijkers en zijn stem zorgen voor een perfect plaatje. Ook Cole Porter’s ‘Love For Sale’ is een onverwachte surprise. Met ‘It Was A Very Good Year’ (Frank Sinatra) neemt Seal gepast afscheid op het reguliere album. De “de luxe” versie kent drie extra tracks; ‘The Nearness Of You’ (o.a Pat Boone, Paul Anka) en ook twee kerstklassiekers; ‘Let Is Snow, Let It Snow, Let It SNow’ en ‘Christmas Song’(Chestnuts Roasting).

Eindoordeel
Seal is natuurlijk niet de eerste die een album vol speelt met eigen vertolkingen van swing/jazzklassiekers. Robbie Williams deed het, Michael Bubblé en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Standards is stijlvol, sfeervol en vooral “a trip down memory lane” waarbij de nummers in ere worden gehouden. Seal geeft eigenlijk ook aan dat hij dit album voor zichzelf heeft gemaakt : “This is the album I have always wanted to make. I grew up listening to music from the Rat Pack era, so recording these timeless tunes was a lifelong dream.” Het is natuurlijk wel erg prettig dat je een zodanige status hebt dat je dan vanuit een persoonlijke motivatie een dergelijk album kunt opnemen….. Veel luisterplezier.

Pop / Singer-songwriter

Deel via social media: