Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2015-09-25 07:00:00 • 3 min lezen

Shantel - Viva Diasora

Shantel – Viva Diaspora Label: Essay Eindoordeel: 7

De Duits/ Roemeense producer Stefan Hantel kreeg in 2008 in Nederland zijn eerte hit Mahalageasca. Samen met band Bucovina Club Orkestar brengt hij de balkan sound in heen westers jasje. Onder de naam Shantel weet hij deze verschillende muziekstijlen te harmoniseren tot een geheel.

Inmiddels is Shantel al 20 jaar bezig met het uitbrengen van muziek. Viva Diaspora is zijn tiende album. De harmonisatie van de stijlen is vooral te vinden in de nummers als “East West” met Areti Ketime, “Promised Land” en het aanstekelijke “Hey Girl”. Over het algemeen voert de Balkan sound de boventoon op dit album. “Nikolaki Mou Amanes” en “Rio” zijn meer traditionele Balkan popsongs. De man uit MAnheim blijft aan het bruggenbouwen tussen de westerse muziekwereld en de polka en traditionele Slavische muziek. Hij bereikt hier toch veel mensen mee. Allereerst de mensen die de traditionele Balkan sound een warm hart toe dragen maar ook de nieuwsgierige westerling die buiten de kaders durft te zoeken. Verrassenderwijs weet hij aan het eind van het album een onvervalste platte reggae uit de hoge hoed te toveren. Wanneer deze uitstapjes vaker op het album zou voorkomen werd het album gevarieerder. Maar het begin is er!

Hoewel Shantel prima op het Oerol festival zou passen, staat hij met de Bucovina Club Orkestar op 3 december in ’t Paard te Den Haag, 4 december a.s. in de Melkweg te Amsterdam en 5 december in Tivoli Vredenburg te Utrecht.

Deel via social media: