Zoek...
Stein Urheim – Utopian Tales

Stein Urheim – Utopian Tales

Label: Hubro

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2017-11-07 07:00:00 • min lezen

Jazz
7

Stein Urheim – Utopian Tales

De Noorse singer-songwriter Stein Urheim heeft zijn gitaartechnieken uitgewerkt in de jazz. Hij bracht zijn debuutalbum in 2009 en levert nu achtste album af. Als duo tourt hij met Mari Kvien Brunvoll waarmee hij 3 succesvolle albums heeft gemaakt. Nu is hij weer toe aan een eigen solo album.

De man uit Bergen weet met de instrumentale songs een zweverige sound te maken. Door gebruik te maken van de Turkse klanken ontstaat dit effect in o.a. Mikrotonia. Hij weet met zijn begeleidingsband diverse sferen op de plaat te zetten waarbij de spanning over het algemeen een centraal geheel vormt. Het ruim 8 minuten durende “Just Intonation Island” of het daaropvolgend “Letter for Walden Two” zou als een geheel prima kunnen worden gezien. De intense spanning van het eerste deel klimt langzaam naar een meer uptempo deel van het tweede nummer.


De vrijere jazz van “Trouble in Carniticala” is de opstap meer uptempo songs waaronder “Hear the People Sing" waar de vocalen functioneel aan toegevoegd zijn. Daarna valt het wederom in de donkere rokerige sfeer van een club met in een hoek een podium met een experimentele laid back jazz band.

 

Jazz

Deel via social media: