Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR
2015-05-10 07:00:00 • 4 min lezen

Steve 'N' Seagulls - Farm Machine

Steve ‘n’ Seagulls – Farm Machine

Label: Spinefarm

Eindoordeel: 6,5/10

 

 

Trend volgen

Net zoals de Amerikaanse concullega’s van Hayseed Dixie hebben ook de Finnen van Steve ‘n’ Seagulls zich ten doel gesteld klassiekers uit de rockmuziek in een meer hillbilly / bluegrass-achtig jasje te steken. Op deze debuut-CD worden composities van Iron Maiden, Metallica,  Led Zeppelin et al onder handen genomen en ontdaan van hun iconische status om beter te passen in een graanschuur ergens op het Amerikaanse platteland. De vraag is echter in hoeverre zoiets je aandacht meer dan eens weet vast te houden. Daarvoor heeft Hayseed Dixie al te veel hooi weggemaaid voor de voeten van deze mannen waardoor het vaak voelt alsof je deze nummers in deze uitvoeringen al eens eerder hebt gehoord. Sterker nog: alsof je te maken hebt met een Hayseed Dixie coverband! Zulks is de pijnlijke weg van de trendvolger.

 

Arrangementen

Toch is de uitvoering van Iron Maiden’s ‘The Trooper’ heel erg leuk gedaan, met name omdat het in handen van de mannen eigenlijk een compleet nieuw nummer wordt. Ook ‘Ich Will’ van Rammstein verandert in een drastisch anders liedje, inclusief een barbershop intermezzo (!!). Erg origineel gevonden. Dio’s  ‘Holy Diver’ is ook volkomen onherkenbaar gemaakt en luistert nu als een zorgeloos deuntje in plaats van de bak vuur die het origineel is. Helaas kan dat niet van alle transformaties gezegd worden want in veel gevallen blijft de oorspronkelijke versie duidelijk herkenbaar, hooguit net iets anders gearrangeerd. Gary Moore’s ‘Over The Hills And Far Away’ bijvoorbeeld zou je bij wijze van spreken de man zelf ook zo hebben kunnen horen uitvoeren in een Keltische bui.

 

Wemelen

Op Youtube wemelt het van de artiesten die bekende nummers in een compleet ander jasje gieten. Of dat nu is op die manier van Hayseed Dixie, een uitvoering met twee cello’s of op een singer/songwriter-achtige manier: ze zijn niet meer op één hand te tellen. Vaak zijn die uitvoeringen leuk om te horen, soms spectaculair en vrijwel altijd leuk als novelty. Maar, zoals dat zo gaat, the novelty wears off after repeated listening. Zo vergaat het ook deze CD van Steve ‘n’ Seagulls die hier en daar een interessant licht schijnt op nummers die in het hart van elke rockliefhebber gebeiteld staan, maar die verder niet geënt lijkt op enige vorm van eeuwigheidswaarde. En, om heel eerlijk te zijn, is deze CD als geheel beluisteren ook nog best wel een hele opgave. Sympathieke poging dus, leuk om een keer te horen, maar, tja, dat is het dan ook wel….

 

 

Eindoordeel: 6,5/10

Deel via social media: