Zoek...
The Band – Music From the Big Pink

The Band – Music From the Big Pink

Label: Capitol / Universal

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2018-08-17 07:00:00 • min lezen

Americana / Blues / Rock / Singer-songwriter
8

The Band – Music From the Big Pink

Het is 50 jaar geleden dat het debuutalbum van de begeleidingsband van Bob Dylan verscheen. Muziek en wel uit de duim gezogen songs. Met Robbie Robertson en Levon Helm had de band enkele troeven in handen en met de diversiteit van Rick Danko, Garth Hudson en Richard Manuel was er genoeg know how om allerlei instrumenten te kunnen bespelen. Deze band was klaar om op eigen benen te staan.

The Band werd uiteindelijk een legendarische band. In de wereld van de Americana sound van Crosby Stills Nash & Young, Poco etc. had de legendarische Bob Dylan zijn Band. Hiermee kon het roer omgooien en zijn akoestische gitaar inwisselen voor elektrisch. Een opmerkelijke gebeurtenis binnen de popmuziek. Toen nog onder de naam The Hawks stond The Band Dylan bij, bij een lastige periode dat een stukje geschiedenis is geworden.

Wanneer Dylan een motorongeluk krijgt is de band genoodzaakt om zich zelf te vermaken. Men verblijft in  een huis (Dylan's hangplek) genaamd Big Pink bij Woodstock. Hier wordt dit album opgenomen. Een album met vooral Dylan covers (‘Tears of Rage’, This Wheels On Fire’ en ‘I Shall Be Released’)  die met de hele band wordt bespeeld. Aangevuld met eigen songs van voornamelijk Robertson en Manuel. Het nummer ‘the Weight’, dat wordt gezongen door drummer Levon, wordt een klassieker door de film Easy Rider.  Met deze uitgave, is er een a capella versie met lichte achtergrond piano en drums te horen. ‘Yazoo Street Scandal’ en ‘Key To The Hightway’ zijn de outtakes en alternatieve songs die aan dit album is toegevoegd.

Een album die de tand des tijds heeft doorstaan en nog steeds een belangrijk document vormt voor de huidige muzikanten generatie.

Americana / Blues / Rock / Singer-songwriter

Deel via social media: