Zoek...
The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Heartclub Band

The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Heartclub Band

Label: Parlophone

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2017-05-28 07:00:00 • min lezen

Psychedelia
8,5

The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Heartclub Band

We schrijven 1967, een jaar waar belangrijke albums het licht zag. Een van deze albums is het meesterwerk van Lennon en McCartneys Sgt. Peppers Lonely Heartclub Band, dat misschien wel tot het beste album van The Beatles kan worden gerekend. Het is zeker een van de meest invloedrijke albums geworden en met de reissue heeft de zoon van producer George Martin nieuw deel aan toegevoegd.

In die tijd waren The Beatles even los van elkaar met vakantie geweest en keerde men terug in de Abbey Road studio om een nieuw album te maken. Een dat los moest staan van de band en men bedacht een fictieve band. Een nieuwe sound en een nieuwe invalshoek van de muziek. Ongewone instrumenten als de sitar, swarmandal (harp) en de tanpura (luit)  kregen de ruimte. De psychedelisch geluid wordt verweven door de oude sound van de songs. Hierdoor ontstaat er een nieuwe stroming van muziek toentertijd.

Nu met de reissue is het geluid helder en zijn de instrumenten nog meer te horen. Hier en daar een gain op de zang en de songs krijgen een hedendaags geluid. Of betekend dit dat het gewoon een tijdloos album is. Het maakt The Beatles juist zo bijzonder.
Op het dubbel album is de eerste plaat de remix van de oude klassieker te horen. Op het tweede deel staan de bijzondere outtakes die Giles Martin ook onder handen heeft genomen. Instrumentale versies en technische correcties zijn in vele songs te horen.

Het album is als cd, 6 disc deluxe en dubbel lp verkrijgbaar.

Om het geheel nog eens live te bewonderen:
1 juni, exact 50 jaar na de release van het album, staan the Analogues in Ziggo Dome te Amsterdam om dit album integraal te vertolken.  

Psychedelia

Deel via social media: