Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2014-04-26 07:00:00 • 4 min lezen

The Cats - Collected

The Cats - Collected Label: Universal Eindoordeel: 7,5

Wanneer het gaat over Palingsound dan hebben we het over the Cats en BZN. De grondleggers van het succes dat Volendam voortbracht. De Volendamse pop was eind jaren 60 toch iets anders dan de hedendaagse palingsound. Zowel The Cats als BZN waren voorheen aardige rock acts die de grondvesten deed schudden. Bijna niet voor te stellen was dat BZN nog steviger muziek maakte dan The Cats van toen. The Cats kregen een bijdrage van Jaap Buys, later hun manager en nu van de grote Volendamse helden. Hij bracht The Cats bij EMI Bovema waarvoor ze hun eerte single, een cover “What A Crazy Life” opnamen. De rest is geschiedenis.

Afgelopen maart overleed de gitarist met de bril met ronde glazen, Cees Veerman (de Poes) en dat is een reden om The Cats te herdenken. Cees en Piet Veerman leverden met Arnold Muhren talloze hits waaronder “Save The Last Dance For Me”, “Vaya Con Dios” en “One Way Wind”. Half jaren 60 werd de paling sound officieel door Joost den Draaijer geïntroduceerd met de singles “Sure He’s A Cat” en “Turn Around And Start Again”, dat de violen en orkestjes in de 60 sound bracht. Deze strijkers gaf de doorbraak met de “drama” hits “Lea” en “Why” en het geluid van The Cats zat verankerd in een generatie Nederlanders. Het typerende zang geluid van Piet Veerman horen we op “One Way Wind” waardoor het handelsmerk van the Cats volledig werd. Dit werd voor een lange tijd geliefd, maar kende ook zijn weerslag waardoor de hits in eind jaren 70 begin jaren 80 uitbleven. Piet Veerman scoorde zijn solo mega hit “Sailing Home” in 1985, dat het einde betekende voor de Cats. Door te tijd heen werd nieuw leven in the Cats geblazen. Cees Veerman probeerde het nog met een solo carrière, maar zocht uiteindelijk zijn heil in Indonesië. Bassist Arnold Muhren legde zijn liefde voor muziek in zijn studio. Hier komen vele Nederlandse hits vandaan. Van Nick en Simon, BZN, Ilse de Lange, Petra Berger, Marco Borsato en vele anderen. Gitarist Jaap Schilder werd gitaarleraar en kreeg een beroerte. Drummer Theo Klouwer werd vertegenwoordiger van Hi fi materiaal en overleed in 2001. Piet Veerman zingt zo nu en dan met tribute acts.

Deze drie dubbelaar geeft een overzicht van The Cats en hun solo carrières die men na het uiteenvallen van de band probeerde op te starten. Alleen de Duitse versies van enkele nummers zijn niet zo geslaagd. Verder is het een cd met veel sentiment van de Nederpop. Plaats het in de tijd waarin het gemaakt is, dan zijn de nummers zeker niet zo slecht als men soms denkt.

Deze 3cd versie is er met boek als bijlage. Tevens is er een box-versie met 19 cds en boek.

Deel via social media: