Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2016-10-01 07:00:00 • 4 min lezen

The Handsome Family - Unseen

Label : Loose Music Eindoordeel : 7,5

 

We kennen ze als The Handsome Family; Sinds 1990 maakt dit duo dat oorspronkelijk uit Chicago komt alt country muziek en onlangs kwam hun nieuwste album uit onder de titel Unseen.  

Het echtpaar Sparks Sinds 1990, het jaar dat ze ook trouwden, vormen Brett en Rennie Sparks een duo dat we vooral kennen van de alt-country muziek waarbij de baritonstem van Brett het handelsmerk is. Voor albums en tours worden gastmuzikanten uitgenodigd en vooral in de VS zijn ze en gevestigde naam. Ze verruilden Chicago voor Albuquerque, Texas en in hun eigen studio werd Unseen opgenomen, alweer hun tiende album. De (rol)verdeling is redelijk duidelijk; Brett schrijft de muziek en Rennie neemt de teksten voor haar rekening. Met Unseen voegen ze weer een fraai stukje country met Americana invloeden aan hun discografie toe.  

Mooie verhaallijnen Brett Sparks is niet ’s werelds beste zanger maar toch weet hij met zijn diepe baritonstem mensen in verroering te brengen. Na opener en single 'Gold' wordt ’The Silver Light’ heerlijk melancholiek neergezet, een nummer over kansloze gokkers in de casino’s die in Nevada 24 uur per dag open zijn. Nog weemoediger en misschien wel tenenkrommend is het duet ‘Tiny Tina’; in een slowfox-achtig tempo wordt ook nu weer een mini-verhaal van het Amerikaanse platteland vertolkt. ‘Back In My Day’ en ‘The Red Door’ behoren tot de betere nummers van dit album; mooie arrangementen, subtiele gitaren en de pedal-steel en “fiddle” doen de rest. Opvallend hier is de krachtige stem van Brett die erg aangenaam klinkt. Naast het eerder genoemde ‘Tiny Tina’ is ‘The Sea Rose’ één van de weinige nummers waarop Rennie ook te horen is en waar het echtpaar Sparks harmonieus samen zingt. Het album wordt afgesloten met het sfeervolle ‘King Of Dust’ en de mooiste track van het album, ‘Green Willow Valley’, waarbij het gevoel van de eindeloze Amerikaanse prairies tot leven komt.

 

Eindoordeel The Handsome Family is inmiddels een gevestigde naam in dit muzikale genre. Met behulp van diverse gastmuzikanten (o.a. David Guittierrez, Jason Toth) en het rijke instrumentarium vormt het eindresultaat een typische alt-country plaat met lekkere Americana-invloeden. In de lijn van voorgaand werk zijn de soms wat donkere en sinistere verhaallijnen weer opvallend. Het recept is niet nieuw maar het eindresultaat klinkt weer aangenaam. Veel luisterplezier.

 

The Handsome Family live: 9 februari 2017 : Bitterzoet, Amsterdam

Deel via social media: