Zoek...
The Lemondheads - Lovey (30th Anniversary Edition)

The Lemondheads - Lovey (30th Anniversary Edition)

Label : Fire Records

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2020-11-04 07:00:00 • 3 min lezen

Alternative / Rock
8

The Lemonheads - Lovey (30th Anniversary)

Ter ere van het 30-jarig jubileum van het album Lovey van de Amerikaanse alternatieve rockband The Lemonheads brengt Fire Records een speciale 30-th Anniversary album uit met als bonus nog nooit eerder uitgebracht live-materiaal.

Overgangsalbum
The Lemondheads werden in 1986 in Boston opgericht door Evan Dando, Ben Delly en Jesse Peretz. Dit album Lovey wordt als een soort overgangsalbum beschouwd; de drie albums hiervoor waren vooral punk/rock georiënteerd terwijl het album hierna It’s A Shame About Ray juist voor de absolute doorbraak zorgde. De band nam een pauze tussen 1997 en 2005 en bracht zelfs in 2019 nog nieuw album Vashons 2 uit. Overigens kende de band diverse personele wisselingen waarbij Evan Dando de nog enige constante factor is vanaf het begin.

Hernieuwde kennismaking
Lovey was dus ook niet die grote doorbraak maar vormde wel de opmaat naar drie hele goede albums die The Lemonheads in de haren ’90 zouden afleveren met als meest bekende het al eerder genoemde It’s A Shame About Ray uit 1992. Bij de hernieuwde kennismaking en met de kennis van nu is het dan ook niet vreemd dat er nummers op Lovey staan die hun wortels vinden in die eerdere albums maar evengoed zijn er nummers die dus een doorkijkje geven naar het latere werk. Zo kunnen we opener ‘Ballarat’ rustig benoemen als een nummer dat een logisch verlengstuk is van die beginperiode met het ongepolijste karakter maar daarna kantelt het geluid met nummers als ‘Half The Time’ en ‘ Year Of The Cat’ en horen we een ander geluid; nog steeds zijn The Lemondheads een gitaarband maar er zit meer melodie in de nummers.

Gram Parsons
En zo ontwikkelt dat album zich dat dus een kleine dertig jaar oud is want na het eerste deel is er met ‘Ride With Me’ die prachtig meeslepende, donkere track met een snijdende solo. Een nummer als ‘Li’l Seed’ wordt gevormd door een deels gesproken tekst van Dando, ‘Stove’ is interessant door de tempowisselingen met prima drumwerk en met ‘Left For Dead’ noemen we weer een echte punkrocker. In die tijd was het akoestische ‘Brass Buttons’, een zeer smaakvolle cover van Gram Parsons, een totale verrassing en ook nu is het toch wel één van de absolute hoogtepunten van dit album. Op het laatste deel trakteerde de band ons nog met de hardrocker ‘The Door’. Deze speciale uitgave bestaat naast het reguliere album ook nog uit een tweede album dat een live-registratie is bij het radiostation Triple J in Australië uit 1991. Deze livesessie is nog niet eerder uitgebracht en naast een aantal nummers van dit album speelt de band ook twee oudere tracks waaronder ‘ Die Right Now’ en een tweetal covers waarvan ‘A Song For You’, wederom van Gram Parsons, wel heel erg geslaagd is. 

Eindoordeel
Deze uitgave is echt bijzonder vanwege de bonus-cd met die acht live-tracks en de bijgevoegde liner notes én het feit dat het hier om een afgepoetste en gepolijste versie gaat van een 30-jaar oud album dat voor The Lemonheads echt belangrijk was op weg naar grote bekendheid en succes. Een heerlijk deja-vu. Veel luisterplezier.

 

Alternative / Rock

Deel via social media: