Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2015-10-10 07:00:00 • 6 min lezen

The Libertines - Anthem For The Doomed Youth

The Libertines – Anthems For Doomed Youth Label: Virgin / Emi/ Universal Eindoordeel: 7,5

Er valt veel te vertellen over Pete Doherty zijn privé leven, maar zijn band the Libertines komt maar weinig in het nieuws. Dit geldt voor Nederland maar in hun thuisland Engeland zijn ze een trots van de natie. Op de festivals aldaar zijn ze hoog op het affiche geplaatst. De eerste twee albums met Mick Jones (The Clash) als producer wist men de gouden UK sound te pakken. Het werd ook een vernieuwde “Clash”.

Wanneer men het in 2014 voor gezien hield, kwam Pete Doherty hield zijn activiteiten bij zijn Babyshambles en Dirty Pretty Things. Muzikaal lag het nog altijd dicht bij wat The Libertines deden. Maar na vele jaren is er nu een vervolg gemaakt.

“Anthems For The Doomed Youth” is ondanks de belabberde liveshows (vooral te danken aan de dronken stoned en uit de maat hangende Doherty) weer een prachtig studio album. Met gevoelige songs als “You’re My Waterloo” tot de Britpop van “Belly Of the Beast” en “Fame and Fortune”. Het is waar The Smiths, Oasis en Blur zijn gestopt wordt hier een vervolg krijgt. “Iceman” kan zo op een Blur plaat, en “Barbarians” op een Oasis album. “Heart of the Matter” kent dan meer de jaren 80 Britpop van The Smiths en The Cure. Prima songs dat doet denken dat het allemaal goed is met Doherty en Barat. Hoe dan ook, met deze nieuw album met soms oude demo-songs hebben ze een goed en lekker album afgeleverd.

De band staat 1 en 2 maart 2016 in Paradiso te Amsterdam

Deel via social media: