Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2016-06-20 07:00:00 • 10 min lezen

The Low Anthem - Eyeland

Label : Washington Square / PIAS Eindoordeel : 7  

De Amerikaanse indie-rock band The Low Anthem brengt met Eyeland alweer hun vierde album uit. The Columbus Theater in Providence (Rhode Island) was oorspronkelijk een bioscoop, had daarna nog wat andere bestemmingen maar is door de drummer en multi-instrumentalist Jeff Prystowsky gekocht en omgebouwd tot studio. In de afgelopen jaren werkte de band in alle rust naar dit nieuwe album toe.  

 

Geen onderscheid kunnen maken tussen verbeelding en realiteit. Het album is eigenlijk min of meer een conceptalbum waarbij de titeltrack gezien moet worden als een soort van metafoor voor je bewustzijn. En dan in het bijzonder de periode waar je als kind niet altijd even duidelijk het onderscheid kunt maken tussen verbeelding en realiteit. De band beschrijft dit in ‘In Eyeland’ met een tekst als “Color’s Not Real, No One Denis / It’s A Beautiful Trick / And You Dram It To Life / A Beautiful Trick Of The Eye”. Het nummer is ingetogen en doet wat droomachtig aan. ‘Her Little Cosmos’ gaat bijna ten onder aan alle muzikale effecten en bijgeluiden terwijl het prachtig melancholisch klinkende ‘The Pepsi Moon’ weer ieder onverdeelde aandacht vraagt. Zo roept dit album na deze opening meteen diverse vraagtekens op maar wordt wel de nieuwsgierigheid gewekt.

 

Invloeden van The Beatles zijn met wat speurwerk terug te vinden De heren kunnen ook meer dan prima popsongs maken die minder onorthodox klinken. ‘Behind The Mirror’ wordt mooi ingetogen neergezet en vormt een heerlijke oase op dit toch wel veelzijdige album. Dit nummer wordt direct gevolgd door een ander pareltje, ‘In The Air Hockey Fire’; een midtempo nummer waarbij Ben Knox Miller je met zijn diepe stem meeneemt in de gedachtegang van de band. Eén van de twee instrumentale tracks op dit album heeft een onuitspreekbare titel, nl. “Wzgddrmtnwrdz”; dit is weer zo’n psychedlisch uitstapje. Als goede luisteraar kun je nog een stukje gefloten refrein van ‘Yellow Submarine’ horen van The Beatles. Ook bij ‘Am I The Dreamer Or Am I The Dreamer’ moet de aandacht erbij gehouden worden terwijl je jezelf bij de stemmige piano-ballad ‘Dream Killer’ heerlijk kunt laten meevoeren. Jammer genoeg duurt dit nummer nog geen drie minuten.

 

Eindoordeel Een album dat eigenlijk niet altijd even makkelijk is en niet voor iedereen toegankelijk. Verwacht geen doorsnee popalbum met een verzameling van hits in de dop. In Eyeland is een fragmentarisch opgebouwd album met een elftal nummers die op zich staan en die je op reis nemen door een muzikaal landschap dat door The Low Anthem is gecreëerd. Op dit moment tourt de band door de VS maar de bedoeling is om ook in Europa nog concerten te geven. Veel luisterplezier.

Deel via social media: