Zoek...
Nieuw album Foxhole van The Proper Ornaments

Nieuw album Foxhole van The Proper Ornaments

ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2017-01-29 07:00:00 • 3 min lezen

Indie
6,5

The Proper Ornaments - Foxhole

The Proper Ornaments zijn terug met hun tweede album Foxhole. James Hoare en zijn bandleden zijn terug met dat kenmerkende minimalistische Britpop-geluid uit vervlogen tijden.

Label : Tough Love Records / Konkurrent


James Hoare komen we in diverse samenwerkingsverbanden tegen
The Proper Ornaments is het project van James Hoare en Max Oscarnold die vanuit een wederzijdse bewondering voor The Velvet Underground en The Beach Boys hun vriendschap uitbouwden en in 2005 dit muzikale project starten. Overigens is Hoare geen onbekende want hij is evengoed één van de drijvende krachten van Ultimate Painting en Veronica Falls. In 2014 brachten ze hun debuut Wooden Head uit en nu is daar de opvolger. Natuurlijk is met deze kaders het geluid van The Proper Ornaments geen verrassing; rustige gitaarpop met duidelijke verankeringen in de Britse 60’s pop verpakt in minimalistische melodieën.

Het album wordt ook nu gekenmerkt door dat lo-fi achtige geluid
Ook Foxhole is niet enerverend en verrassend. Bij de eerste noten van opener ‘Back Pages’ is er meteen die blijk van herkenning; een rustige gitaarrif, langgerekte vocalen en een wat lo-fi achtig muziekgeluid. Ook de voorliefde voor muziek van eerdergenoemde Velvet Underground en The Beach Boys is onmiskenbaar aanwezig. Alle teksten worden vloeiend en vaak in harmonie gezongen waardoor het geheel een wat “lui” karakter krijgt. Ook zorgen beide heren voor soms wat obscure teksten zoals in de single ‘Cremated (Blown Away)’ waar we een tekst als “I Would Like To Be Cremated And Blown Away” voorbij horen komen. Maar verder is het vooral eenvoud dat de klok slaat verpakt in redelijk minimalistische nummers. Het beste nummer van het album is waarschijnlijk ‘Bridge By A Tunnel’ maar ook hier hanteert de band de vooraf vastgestelde lijntjes.

Roerige 60’s
Tijdens het opnemen van Foxhole heeft de band wat tegenslagen gehad maar al met geeft Hoare in een interview aan toch erg tevreden te zijn over het eindresultaat. De plaat voelt als een natuurlijk geheel en je krijgt gaandeweg het gevoel dat de heren ook helemaal tevreden zijn met deze typische sixties-sound. ‘Birdge By A Tunnel’ is ook zo’n exemplarisch nummer waar menig band toeters en bellen aan de melodie zou toevoegen maar Hoare en consorten volharden simpelweg in de gitaarriffs, het herhalen van het refrein en een even simpele als doeltreffende drumpartij. ‘The Frozen Stare’ heeft iets psychedelisch en bij afsluiter  ‘The Devils’ worden invloeden van The Beatles e.a. uit de roerige 60’s nog één keer benadrukt.

Eindoordeel
The Proper Ornaments is het zoveelste project van James Hoare en steeds blijft de Brit in dat zelfde muzikale spectrum acteren; nostalgisch klinkende nummers waarbij drums en gitaar altijd duidelijk aanwezig zijn en de vocalen als het spreekwoordelijke cement fungeren. Het geheel is wederom redelijk minimalistisch en vooral gestoeld op muziek van The Velvet Underground en andere typische Britse muziek uit vervlogen tijden. Foxhole is niet verrassend en biedt niet heel veel variatie maar is wel weer zo’n typische Hoare-plaat. Ben overigens benieuwd hoe dit live gaat klinken. Veel luisterplezier.

Indie

Deel via social media: