Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2014-06-10 07:00:00 • 6 min lezen

The Who - Quadrophenia Live in London

The Who – Quardophenia (Live in London) Label: Universal Eindoordeel: 8

Afgelopen jaar trakteerde The Who de fans op een integraal live show van het album “Quadrophenia”. Het was de 2de rockopera van de band, na het wereldberoemde album “Tommy”.

Dit keer ging het niet over een blinde flipperkast speler, maar over Jimmy, een opruiende jonge man op een Vespa motor, die vier verschillende persoonlijkheden verenigde in 1 persoon. “Quatro” gecombineerd met Schizofrenie (“phenia”).

Het album werd een film waar de modernisten, the Mods genaamd, centraal stonden. De Mods waren de tegenhangers van “the Rockers” die hun aandacht legden op de kleding en Vespa’s. Deze subcultuur kreeg in Engeland weer vorm na dat de punkrockers hun hoogtijdagen zagen veranderen in de herbelevingscultuur van de begin jaren 60. Hier maakten toentertijd The Who, Spencer Davies Group en Rod Stewart Faces deel van. Bij de herbeleving van deze scene kwamen de bands als The Jam en The Police naar boven. In de film speelt Sting en Toyah Willcox een centrale rol. Maar het gaat om de muziek en zijn verhaal. The Who gebruikte dit concept album om terug te kijken in de tijd. Hier is een prachtige documentaire over, waar de band terug gaat naar de locatie waar het album is op genomen en de bandleden lastige periode herbeleven. De film was 1979 het album komt uit 1973.

Nu 2014 is het verhaal Quadrophenia 40 jaar het album en 35 jaar de film. Nu heeft de band het album integraal gespeeld in hun liveshows (waaronder in Ahoy 2013). De stemmen zijn niet altijd meer zo helder als toen, maar de rock is daar in tegen wel gebleven. Geen Keith Moon en John Entwistle meer. Al blijft Roger Daltrey en Pete Townsend hen herdenken. Wel het “mod” logo dat The Who heeft overgenomen en natuurlijk de songs ‘The Real Me”, “5:15” en “Love Reign O’er Me”. Het live album en de show werd aangevuld met The Who hits van de serie CSI ‘Who Are You”, “Baba O’Riley” en “Won’t Get Fooled Again”. Daarnaast mag “Pinball Wizard” en “You Better You Bet” niet ontbreken. Tot slot wordt de Engelse theater traditie (nu ook live bij the Who) afgesloten met een kopje thee op het podia in “Tea & Theatre”.

Deel via social media: