Zoek...
ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2015-05-14 07:00:00 • 12 min lezen

VanderGraaf Generator - After The Flood (2015)

VanderGraaf Generator – After The Flood Label: Universal Eindoordeel: 8

De generator met de bal op een geïsoleerde buis van Robert van der Graaf staat als naam voor een prog rock act uit de jaren 70. Chris Judge Smith en Peter Hammill waren de grondleggers van deze band. Tijdens hun lange carriere brak Peter Hammill diverse malen met de band om een solo carriere op te starten. Wanneer dit uiteindelijk niet lukte voegde hij zich in 2005 weer volledig bij de band. Inmiddels zijn er vele wisselingen in de band geweest waardoor Hammill en Hugh Banton en Guy Evans als power trio de draad weer oppakken.

De band ligt in de lijn van Genesis, Yes, King Crimson en ELP. VDGG brengt met dit album de mooie versies die men bij de BBC heeft opgenomen De psychedelische pop van “People Youi Were Going To” en het meeslepende “Afterwards” zijn heerlijke songs uit het symphonisch verleden. “Killer” is een meerwaarde op dit album. Het eerste deel van het album zijn de opnames tussen 1968 en 1971 voor het programma “Top Gear”. Het tweede deel zijn voornamelijk John Peel Sessions opnames tussen 1971 en 1977.

Het is hierdoor een mooi overzicht van de top jaren van deze band. Het is erg divers en gelijk mist er natuurlijk veel dat niet in deze collectie terecht is gekomen. Voor de fans is deze remastering een iets tegenvallende verzameling. Het meeste is bij hen wel bekend. Voor de nieuwe generatie of voor die een goede verzamelaar van deze top prog rock band wil is dit zeker een aanrader. Het is compact en divers en het beste van deze band in een notendop.

Deel via social media: