Zoek...
Nieuw album voor singer/songwriter Yorick van Norden vol Sixties invloeden

Nieuw album voor singer/songwriter Yorick van Norden vol Sixties invloeden

label : Excelsior Records

Youtube video
ALBUM RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2018-09-18 07:00:00 • 3 min lezen

Pop / Singer-songwriter
8

Yorick van Norden - The Jester

Het album Revolver van The Beatles is één van de bepalende albums uit de jeugd van Yorick van Norden. Deze Nederlandse singer/songwriter is terug met zijn tweede album The Jester en wederom pakt hij terug naar de roemruchte sound van de Sixties.

Terug naar de sound van de Sixties
Hij is er zelf heel duidelijk over. Muziek heeft nooit mooier geklonken dan in de periode tussen 1965 en 1973. Dit betekent overigens niet dat hij alleen maar in die periode blijft hangen; bands als Wilco, Ryley Walker vindt hij interessant maar het gaat hem veel meer om de bandering van de liedjes. Evengoed is de vraag wat we op dit nieuwe album voorgeschoteld krijgen bij voorbaat beantwoord; liedjes die qua sound teruggrijpen naar de Sixties en waar de bewondering én invloed van McCartney en vrienden overduidelijk is. Ook is de samenstelling van het album een beetje een stap terug in de tijd. The Jester kent als het ware twee kanten; een “A-side” met meer pop gekleurde liedjes die wat vrolijk en onbezorgd klinken terwijl de “B-side” wat introverter is en wat is georkestreerd.

The Beatles
Die feelgood pop horen we meteen terug bij de eerste nummers van dit album. Sterker nog; het geluid dat eind 60- er jaren zo typerend was bij The Beatles en The Stones is onmiddellijk herkenbaar. Soepele melodielijnen, gitaarpop en meerstemmige harmonieën bepalen zijn kenmerkend op nummers als opener ‘The Forest Of The Mind’, ‘Days’ en ‘Train In The Station’. Waarschijnlijk het meest aansprekende nummer is het vrolijke ‘More Than Words’. Dit misschien eenvoudig klinkende liedje over verliefdheid is tevens het meest complexe nummer van het gehele album. Volgens de singer/songwriter telt het maar liefst 22 verschillende akkoorden.

Twee maal een “suite”
Het tweede deel begint met ‘Suite Deel I’, ook zo’n verschijnsel uit vervlogen tijden. Enkele liedjes versmelten met elkaar als een soort medley, waardoor er één nieuw nummer ontstaat. Toevallig of niet, op het onlangs verschenen album Egypt Station van Paul McCartney vinden we ook een suite terug….  ‘A Song For You’ is een luchtig klinkend pianoliedje en ‘Winter’ is ook weer een wat rustiger nummer. ‘Light Up Love’ is muzikaal erg fraai door de balans van gitaarspel, strijkers en subtiele percussie. Afsluiten doet van Norden met ‘Suite 2’ dat vanuit mooi pianospel prachtig wordt opgebouwd en ook weer een medley als eindresultaat vormt.

Eindoordeel
The Jester is eigenlijk een prachtig eigentijds retro album geworden vol met verwijzingen en muzikale knopogen naar o.a. The Beatles dat door het onafhankelijke muzieklabel Excelsior is uitgebracht. Overigens ligt er niet alleen aan de muziek een mooi verhaal ten grondslag. Shakespeare is blijkbaar één van de eersten die de naam Yorick gebruikte want die persoon was de hofnar (Jester) in Hamlet. Die hofnar speelde ook liedjes en vertelde verhalen. Dat doet Yorick van Norden nu ook op dit nieuwe album. Veel luisterplezier.


Yorick van Norden is te zijn tijdens zijn clubtour

Pop / Singer-songwriter

Deel via social media: