Zoek...
All Star Band op wereldmuziek gebied

All Star Band op wereldmuziek gebied

Label: Domino

ALBUM RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2017-04-16 07:00:00 • min lezen

Wereldmuziek
7

Yorkston, Thorne, Khan – Neuk Wight Delhi All-stars

Voor de wereldmuziek liefhebbers hebben we het hier over een superact uit India. Met Yusuf Khan die de fusion en folk verenigd en een uitdaging zoekt in de Sarangi. Het is een houten snaarinstrument dat vooral in de Hindoeistische muziek wordt gevonden. Het staat rechtop in je schoot en wordt getokkeld.
Nemen we daarnaast een bassist Jon Thorne, die zich open stelt aan de experimentele improvistie en James Yorkston die zijn kunde legt op de gitaar. Maar vanuit een meditatie en herkenbaar oosterse klanken, dan wordt het allemaal wel erg experimenteel.

Dat geldt vooral voor onze westerse begrippen. Omdat wij onze muziek vooral in een vier-kwarst-maat prettig in het gehoor laten klinken gewend. Dat geldt niet voor de oosterse sound dat op hun manier weer alle tussennoten bespelen waardoor er een soort jammerend geluid ontstaat. Niet te vergeten dat het voor deze doelgroep dat logisch en prettig in het gehoor ligt. Wanneer dit weer door westerlingen wordt gespeeld ontstaat er een combinatie van oosterse singer songwriters gilde.

Het album is wellicht voor beide partijen prima in het gehoor liggend als je er maar voor open staat. “False True Piya” en “The Blue Of the Thistle” passen wat meer in onze cultuur en “Jaldhar Kedara” (weddingsong) en “Samant Saarang” eerder in de oosterse cultuur. Binnen de muziek wordt meer gewerkt om deze culturen te verbinden.

Wereldmuziek

Deel via social media: