Zoek...
Andy McKee in concert

Andy McKee in concert

Acoustic swings with a sobriety

MUZIEKNIEUWS
DOOR JAN KLUPPER
2017-10-04 07:00:00 • 4 min lezen

Alternative
8

Andy Mckee - Acoustic Swings

In een intieme setting komen muziekliefhebbers die bekend zijn met McKee’s muziek bijeen in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen. Ook gitaarleraren samen met hun leerlingen. Vele ingrediënten maken dit optreden van Andy McKee interessant voor deze fijnproevers. Bijvoorbeeld de fingerpickingtechniek die McKee beheerst als geen ander. Maar voor mij blijft zijn percussieve stijl gelardeerd met de flageoletgrepen het meest spectaculair. Hoe ongelooflijk hij die techniek beheerst maakt het leuk om naar te kijken maar ook om naar te luisteren.

Mijn liefde voor akoestische gitaarmuziek gaat ver terug en is eigenlijk nooit weggeweest. Ik kan er nog steeds enthousiast over worden en was daarom meteen geïnteresseerd dit concert van Andy McKee vrijdagavond 27 september bij te wonen. Mijn nieuwsgierigheid, om in het Parkstadtheater in Heerlen te zien wat de huidige akoestische gitaarmuziek in huis heeft, is niet teleurgesteld

Naast zijn vakmanschap is zijn verteltrant waarin hij zijn nummers aankondigt heel prettig. De interactie met het publiek zoekend, wat me moeilijk lijkt als je solo akoestische nummers vertolkt, weet hij te bereiken door over het ieder volgend nummer iets te vertellen. Het nummer ‘Drifting’ is zo’n festijn van zien en horen. Het nummer ‘Ebon Coast’ laat je in andere werelden verdwalen. Zo komen we te weten dat bijvoorbeeld het nummer ‘Aerial Boundaries’ van Michael Hedges is, een inmiddels door een auto-ongeluk overleden gitarist. Hij wordt zeer bewonderd door Andy.

‘For My Father’ opgedragen aan zijn overleden vader, maakt op mij veel indruk. McKee vertolkt bekwaam de emoties die in dit nummer zitten. Er valt ook veel te genieten bij het nummer ‘Ouray’ . Maar zeer verrassend zijn de covers van Tears For Fears met ‘Everybody wants To Rule The World’ en van Toto met ‘Africa’. Swingend maar met een bepaalde ingetogenheid.

Het concert heeft een aangename balans van gevoelige akoestische gitaarmuziek met een knipoog naar swing vanwege het ritmische, percussieve element in Andy’s speelstijl en repertoirekeuze. Vooral de covers vallen op. Die balans komt zeker ook tot uiting in de gedrevenheid en perfectie in zijn spel. Waarbij zijn indrukwekkende harpgitaar niet ontbreekt. McKee haalt alles uit de kast haalt om zijn muziek energiek en levend te maken. Vóór elk nummer neemt hij zeker drie minuten de tijd om zijn gitaar opnieuw te stemmen. De snaren werden gestreeld, maar hebben ook veel te lijden. Het publiek is zichtbaar tevreden, getuigt ook de verkoop van veel albums bij de cd-tafel.
Ik kan er kort over zijn: Acoustic swings with a sobriety

Alternative

Deel via social media: