Zoek...
2 Brothers on the 4th Floor

2 Brothers on the 4th Floor

Opening Bevrijdingsfestival Den Haag

Opening Bevrijdingsfestival Den Haag

Silent Disco

Silent Disco

Racoon

Racoon

Jacin Trill

Jacin Trill

MUZIEKNIEUWS
DOOR
2019-05-06 07:00:00 • min lezen

Bevrijdingsfestival Den Haag bomvol activiteiten

Je kunt niet meer om het Bevrijdingsfestival in Den Haag heen. Voor ieder is er wel iets van zijn of haar gading. Ruim vertegenwoordigd is de muziek, van dance tot hiphop en van Nederlandstalige poprock tot Italiaanse ska. En alsof het Malieveld nog niet genoeg is, wordt ook een programma verzorgd in de Tweede Kamer en rijden er bussen waarin je naar de meer serieuze verhalen kunt luisteren.

Als muziekfotograaf kom ik uiteraard vooral voor de muziek, maar als ik zo over het veld rondloop word ik verrast door een opgeblazen kerk van serieus formaat. Even verderop op de markt staat een kraam waar proefjes met stikstof worden gedaan. Bijna -200 graden Celcius is dat spul. Opgeblazen ballonnen krimpen geheel in en dijen weer uit wanneer ze uit de stikstof worden verwijderd. 

De Silent disco is ook altijd leuk. Mensen helemaal uit hun plaat zien gaan vanaf een afstandje, terwijl je zelf in de stilte staat. Op deze manier lijkt dit wel de ultieme vrijheid. De gêne overboord, want men gaat helemaal op in de muziek. Zo ook in de Outdoor Dance Area, maar hier is het absoluut niet silent. De Dance Area blijft tot het einde van de dag goed gevuld. Ditzelfde geldt voor de Sena Performers Stage. Het trekt veel publiek gedurende de dag. Iets minder publiek staat bij de Main Stage, eigenlijk zou volgend jaar dit podium de Main stage moeten zijn.

Als je een beetje bij wilt blijven van wat nu populair is ga je dus naar de Sena Performer Stage. Je hoort het snel genoeg aan het gegil bij bijvoorbeeld F1rstman en Jacin Trill. Wat dat betreft kun je misschien wel zeggen dat voor het jongere publiek de Sena Performers Stage is en het wat oudere publiek naar de Main Stage toetrekt. Uitzondering is 2 Brothers on the 4th Floor. Dit is er eentje uit de oude doos. Maar wat voor één, het enthousiasme van Des'Ray werkt aanstekelijk. Het zonnetje schijnt weer. Dat de rap wat minder strak overkomt dan de tape die op de achtergrond te horen is vergeven we de groep maar even.

Op de Main Stage was vroeg op de dag al een mooie combinatie te zien tussen de Nederlandse muzikanten van Tumbleweed en een Senagalese en Syrische muzikant. Versta je elkaar normaal gesproken niet, met muziek versta je elkaar ineens wel. Een uurtje later is het tijd voor een Toontje Lager. Toontje Lager gaat al heel wat jaren mee, maar hoeft echt geen Toontje Lager te zingen. Hij kan het nog steeds en ik kan niet helpen een stukje nostalgie te voelen bij sommige nummers die ik al jaren niet meer heb gehoord. Aan het einde van de dag sluit de topact Racoon de mooie dag van de vrijheid af. Daarna fiets ik naar huis, maar iets sneller dan normaal om het weer warm te krijgen, want de vrijwel droge en enigszins zonnige dag was ook behoorlijk koud, zeker tijdens Racoon. Volgend jaar weer 25 graden?

Deel via social media: