Zoek...
Boppin’ and Burnin’ Nr. 27

Boppin’ and Burnin’ Nr. 27

COLUMN
DOOR
2017-07-03 07:00:00 • min lezen

Jazz

Boppin’ and Burnin’ Nr. 27

Duke Ellington’s wijze woorden ‘’It don’t mean a thing if it ain’t got that swing’’ is momenteel een eenzame kreet aan het worden in de eindeloze muziek woestijn van innoverend gedreutel in popachtige ritmes in diverse maatsoorten uit de Balkan en dan krijgt het ook nog het predikaat Jazz.

Ik keek het programma van het grootste zogenaamde indoor Jazz festival van de wereld even in, het Northsea Jazz Festival dus, en daar word je toch echt niet vrolijk van.  O.k Chick Corea is de Artist in Residence dus die weet nog wel waar die muziek overgaat. Wayne Shorter Quartet, Ben van Gelder en McCoy Tyner weten het natuurlijk ook, en dan mogen nog een handje vol super Jazz cats uit New York een soort overzicht van de Jazz laten horen. Dat zijn dan wel Eric Alexander, Carl Allen, Vincent Herring, John Faddis, Jeremy Pelt,Steve Turre, Mike Le Donne en David Williams. Maar al die mensen zijn ook in staat omzelf met een eigen groep te komen.  Dat bij elkaar heb je al een aantal super swingende bands. En dan is er nog de Jazzscene uit Los Angeles. Die komen nooit op het North Sea.  En dan nog de Chicago scene, de scene uit Philadelphia , New Orleans. Dan is er nog een bloeiende Jazzscene in Ierland, Finland, Rusland….. Zou toch leuk zijn om er weer een echt  puur Jazz Festival van te maken, het kan, maar je moet het ook willen en de media hypes maar even laten voor wat ze zijn.

Eind mei was ik op tournee in Estland en Finland met het kwartet van altist Pekka Pyllkanen  met Mikael Jacobsson op piano en het bastalent Heikko Remmel. Geweldige musici en we speelden o.a. in de Jazzclub ‘’Philly Joe’’ in Tallinn. Als je als drummer in een club mag optreden met die naam , dan ben je verplicht om als een duivel te spelen anders hoor je daar niet thuis. Een geweldig enthousiast publiek, voornamelijk studenten, en die braken de tent af voor straight ahead Jazz zonder onzin. Dat blijkt maar weer hoe waardevol die stijl toch is en blijft. Het gaat om de spirit, en die moet er ten alle tijden zijn.  Bebop uit het hart. Een mooie ervaring die ik niet had willen missen.

Wat betreft nog wat kleinschalige Jazzfestivals heb ik er twee geweldig leuke meegemaakt, Amersfoort Jazz met Houston Person, Peter en Marius Beets en nog de JazzXpress, een waar feest en prachtig weer, dat wil wel helpen. En Jazz Culinair in Voorburg met Simon Rigter, Ben van Gelder en Steven Zwanink. Een top kwartet en hartverwarmend om weer voor Tout La Haye te spelen. Het is en blijft een speciaal publiek en uiteraard mocht een Haags Icoon als Bert Jansma niet ontbreken en mede organisator Paul Beijerling ( ja wel, die van de roomruchte Tobbe concerten) verdient alle lof!

De CD presentatie van de eerste CD van het kwintet van de engelse pianist Laurence Fish, met Tom van der Zaal, Casper van Wijk , Matheus Nicolaiewsky en ondergetekende, verliep stormachtig. Het optreden was gepland op een prachtige lokatie, de tuin van het Marriott hotel in Den Haag. Toen we aankwamen was het nog prachtig weer, maar toen we gingen spelen kreeg moeder natuur heel andere plannen en zware windvlagen deden de bladmuziek met muziek standaard en glazen gevuld met borrel nootjes doen opstijgen, met het gevolg dat mijn slagwerk werd bedolven onder de borrel nootjes en de bladmuziek verdween tussen de struiken. Na dat het zeer behulpzame personeel de noten had opgezogen met de stofzuiger konden we dit gedenkwaardige concert voortzetten  en gaven wij uit het hoofd, en het hart, de wind, de wind van voren….

Verder wil ik iedereen nog bedanken die gestemd hebben op de Edison nominatie van de JazzXpress CD ‘’Dexternity’’. Helaas we hebben het niet gehaald, maar we swingen gewoon door.

Nu op naar Valencia, Pescara en Corfu voor concerten en masterclasses onder extreem hoge temperaturen, dus Cookin’, Steamin, Workin’ and Relaxin’ . ( kent u ze allemaal?)

Een mooie zomer en tot de volgende Boppin’ and Burnin’

Eric Ineke

Jazz

Deel via social media: