Zoek...
Boppin' and Burnin'

Boppin' and Burnin'

Column

COLUMN
DOOR
2017-02-27 11:22:00 • 3 min lezen

Jazz

Column #25 Eric Ineke: Boppin' and Burnin'

Het jaar 2016 ligt ook weer achter ons, veel gespeeld, veel gereisd en veel leerlingen getracht op het "swing pad" te houden.

Mooie CD’s uitgekomen waar ik blij mee ben , ‘’Is Seeing Believing’’ met Liebman en The Portugese gang en de tribute met mijn JazzXpress aan Long tall Dexter Gordon . En uiteraard  de LP met Dexter zelf. Wat ook even gememoreerd mag worden was een optreden met Peter Bernstein, Bob Wijnen en Marius Beets in Pavlov. Wat een Groovy cat die Bernstein en een geweldige feel. Ook het optreden van de JazzXpress in de Centrale Bibliotheek in Den Haag zal ik niet snel meer vergeten, zoveel mensen en wat een hart verwarmende middag. Mijn kleinzoon was er ook en die moet ik in de gaten houden want die vindt die ketels wel spannend… Een prachtig plek trouwens voor concerten en met een schitterend uitzicht op de stad.  Heel bijzonder!

Bassist Jacques Schols heeft ons ook verlaten, helaas. Heb eind jaren tachtig en begin jaren negentig veel met hem mogen spelen in het trio van Frans Elsen. We waren alle 3 collega’s op de Jazz afdeling van het Koninklijk Conservatorium en speelden wekelijks in het legendarische café De Sport waar ooit Kees van Kooten en Wim de Bie furore maakten. Jacques speelde  altijd super muzikaal, glasheldere baslijnen, een zeer goed gehoor en een heerlijk licht swingende beat. Heb hem een keer zien invallen bij Carmen McRae met Micky Roker op drums. Zonder repetitie, zonder bladmuziek en alles raak. Chapeau! Ook heb ik de Barry Harris concerten met hem gespeeld op het Conservatorium, voor bassisten geen makkelijke klus, de beroemde bassist Chuck Israels ( een stomvervelende, egocentrische eigenheimer) bakte er niets van. Maar bij Jacques Schols was het  allemaal raak. Die avonden in De Sport mis ik nog wel eens. Voor de studenten die mee kwamen jammen, de beste lessen die ze konden krijgen. Geen Real Book geleuter, maar de Real Deal. Het was uniek en er gebeurde altijd wel iets bijzonders vooral als Ferdinand Povel, Ruud Brink of Toon Roos wel eens mee kwamen spelen. En onvergetelijk was ook de avond toen Jarmo Hoogendijk Woody Shaw had meegenomen. Woody was er niet best aan toe maar speelde toch nog even mee op de trompet van Jarmo. Wij wisten toen nog niet dat dit Woody zijn laatste optreden zou worden…..

Nu ik dit allemaal zo opschrijf besef ook weer hoeveel Jazz geschiedenis er is in Den Haag. De Kurhaus concerten, het Northsea Jazz festival, de clubs rond het Gevers Deynoot plein in Scheveningen, Café De Sport , De Haagse Jazz club en niet te vergeten die fantastische Jazz concerten in Theater Pepijn. En laten we de  Jazz afdeling van het Koninklijk Conservatorium ook niet vergeten met al dat talent! Het zou toch eens hoog tijd worden dat het Nederlands Jazz Archief, wat ik  overigens een geweldige instelling vind, eens wat aandacht gaat besteden aan Den Haag. Het lijkt er op of in Amsterdam de Jazz is uitgevonden. Ze hebben een schiterend blad en dat heet ‘’JazzBulletin’’ en daar in zou nu eens uitgebreid de Jazz in Den Haag in het zonnetje mogen worden gezet! Tijd voor Bert Jansma!


We gaan het weer zien wat er allemaal gaat gebeuren dit nieuwe jaar. ‘’ Dump the Trump and Keep the Swing’’ lijkt mij vooralsnog de meest voor de hand liggende oplossing. Tot de volgende ‘’Boppin’ and Burnin’’

Jazz

Deel via social media: