Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR
2016-10-22 07:00:00 • 5 min lezen

Ben Wendel Group Lantaren Venster Rotterdam 15-10-2016

De in Brooklyn, New York woonachtige saxofonist Ben Wendel heeft een carrière als performer, componist, producer en dirigent. Wendel, geboren in Vancouver en opgegroeid in Los Angeles, deed tournees met artiesten als Ignacio Berroa, Tigran Hamasyan, Gerald Clayton, Eric Harland, Taylor Eigsti, Snoop Dogg en Prince. Ook is hij een van de oprichters van de band Kneebody (LantarenVenster november 2010 en april 2012). Samen met Daedelus geeft Kneedoby dit jaar een concert op het North Sea Jazz Festival.

Ben ontving diverse prijzen (o.a. de ASCAP Jazz Composer Award) en kreeg meerdere compositieopdrachten. Hij deed meer dan 250 masterclasses bij diverse scholen en universiteiten, en werkte samen met het LA Philharmonic Artist Program. Tegenwoordig geeft hij les aan The New School in New York. Ook produceerde hij het voor een Grammy genomineerde album Life Forum van pianist Gerald Clayton.

In 2015 begon Wendel aan een project genaamd The Seasons, geïnspireerd door Tsjaikovsky’s twaalf pianostukken De seizoenen. Het idee is simpel: twaalf originele en deels geïmproviseerde videoclips opnemen samen met en opgedragen aan twaalf door hem bewonderde muzikanten. Dit leidde tot prachtige en verassende duo-opnames met onder anderen Joshua Redman, Shai Maestro, Mark Turner, Ambrose Akinmusire en Aaron Parks.

In het verleden bracht de saxofonist de albums Simple Song en Frame uit, alsook het duo-project Small Constructions met pianist Dan Tepfer. Ook nam hij met Kneebody meerdere albums op. Begin september brengt Motema Music Wendels nieuwe album What We Bring uit, waarvan het materiaal met een prachtige kwartetbezetting in oktober op een aantal Europese podia gepresenteerd wordt, waaronder LantarenVenster!

A striking and distinctive player bursting with ideas. (Ottawa Citizen)

A literate and adaptable multireedist whose original music puts a premium on lyricism… A wide-open sensibility, about as tuned to Bach and Bjork as Monk and Shorter. (The New York Times)

He has a keen ability to balance intellectual curiosity with emotional and melodic impact. (Downbeat)

Bezetting: Ben Wendel - sax Taylor Eigsti - piano Harish Raghavan - bas Kendrick Scott - drums

Deel via social media: