Zoek...
Damien Jurado @ Lutherse kerk Groningen

Damien Jurado @ Lutherse kerk Groningen

Datum: 19 maart 2018

CONCERT RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2018-03-20 07:00:00 • min lezen

Singer-songwriter

Damien Jurado @ Lutherse Kerk te Groningen

De Amerikaanse singer-songwriter Damien Jurado was de afgelopen dagen in Nederland met zijn solo tour Acoustic Travels. De afgelopen jaren brengt de man een drieluik uit. Brothers and Sisters of the Eternal Son en Visions of Us On the Land krijgt 4 mei een vervolg; The Horizon Just Laughed.
Ter intro doet Jurado een akoestische (kerken) tour, waarbij hij in zijn eentje op een kruk plaatsneemt, de schijnwerpers op zich laat richten en de zaal stil krijgt.

Het is dan ook een intiem concert waarbij Jurado zich volledig focust op de  songs. Na de eerste 8 nummers geeft hij ook toe dat hij niet zo’n prater is. Hij laat zijn liedjes het werk doen. De zang van Jurado is schor en raakt het midden en hoge segment. Hij weet exact de spanning te vinden binnen de songs die hij nu toch in zijn eentje moet waarmaken ipv met een gehele band.
Zijn reguliere setlijst bestaat uit songs van de drieluik. ‘Plains to Crash’,  ‘Sam and Davy’ en ‘Kola’. Maar ook ‘Maraqopa’ en So On Nevada van het ‘Maroqopa’ album worden gespeeld.

Het gaat daarnaast ook nieuwe songs. Van het nieuwe album speelde hij vele songs. ‘Dear Thomas’, ‘Over Rainbow and Raindier’, ‘Allocate’ en ‘ the Last Great Washington State’ zijn enkele songs die we op het nieuwe album kunnen verwachten. Alle nieuwe songs kenden een catchy refrein waardoor het is blijven hangen.
Met wat familie verhalen over de songs komt hij langzaam los en ontspannen eindigt hij zijn set. Wanneer hij weer opkomt duikt hij in zijn gitaarkoffer om te kijken of hij nog iets kan vinden wat hij nog niet heeft gespeeld. Hij komt met songs die hij nooit eerder live heeft gedaan, of waar een mooi verhaal aan kleeft. Uiteindelijk weet de man na 6 songs het laatste nummer al fluitend te eindigen. Legt de gitaar neer en loopt fluitend de zaal uit, om niet meer terug te keren. Dat is het mooie aan deze man. Met een luid applaus stapt hij wellicht de dominees kamer binnen en sluit de deur.

Voor Jurado is dit een prima manier om zijn nieuwe album onder de aandacht te brengen. Mooi en ingetogen, om nu uit te kijken naar het nieuwe album dat 4 mei in de winkels ligt.

Singer-songwriter

Deel via social media: