Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR
2013-07-10 07:00:00 • 6 min lezen

De Beschaving: Een fleurige mix van theater, muziek, literatuur en cuisine

Denk je aan een festival, dan denk je al snel aan overvolle weilanden met dansende en hossende mensen, veelal in beschonken toestand. Een locatie als de Utrechtse Botanische tuinen klinkt daarom niet direct als een voor de hand liggende. Maar idyllisch gelegen tussen een scala aan bijzondere bloemen en planten, doet De Beschaving zijn naam meer dan eer aan.

Vanaf de ingang leidt een slingerend paadje langs water, bomen en bamboe naar een open veld met een gezellig eetstalletje en de kleine tent Cirque de la Science. Hier orakelt een ontketende Ronald Giphart een cabareteske literaire voordracht. Even verderop zien we een witte kabouter door een bloemenperk struinen op zoek naar dat éne krachtige ingrediënt voor zijn kookpotje.

Op het hoofdveld vinden we heel toepasselijk de hoofdtent. Als zo rond 16.15 het leeuwendeel van de mensen de arena heeft betreden, pakt Laura Jansen hier onbeschaamd en vol uit, ondanks de slechts driekwart gevulde Bekroning. Een erg krachtig optreden van een zeer verleidelijke frontvrouw. Zoals ze kijkt en vooral zoals ze zingt, iedereen voelt zich persoonlijk gevleid. Super sexy, gelijktijdig geraffineerd en wel overwogen. Laura begint bij ‘The End’ waarmee ze ieder bandlid direct aan het werk zet. Duidelijk geen gelummel vandaag. ‘Smaltown (come home)’ brengt een hommage aan de jaren ‘80 en blijkt een aanstekelijke Bronski Beat / Supermode mash-up. “Wat fijn om hier te zijn, wat zijn jullie allemaal knap en mooi” wordt het gevlei verder vormgegeven. Het optreden komt volledig los met hits ‘Single Girls en ‘Wicked World’ die elkaar in rap tempo volgen. Hoewel het geluid steeds erg schel blijft klinken, laat Laura, nu solo achter de piano, het publiek ontgoocheld achter met de Kings Of Leon wereldhit ‘Use Somebody’.

Nu het tijd is om een hapje te eten blijkt dat de keuze op dit vlak evenzo gevarieerd is als het overige variété. Mochten de kikkererwtenballetjes de dans ontspringen, dan is een pizza snel verdeeld.

Terwijl de maag voldaan snort, zo languit liggend in het luie gras, kondigt de ondergaande zon een ware gedaanteverwisseling aan. Het zoemen van de krekels lijkt de mensen te doen ontwaken. De sfeer verandert zichtbaar; mensen worden losser en beweeglijker. Als bevrijdt uit de hypnose die de verzengende hitte op hen had gelegd. Er wordt nu gedanst, hardop gelachen terwijl De Beschaving  steeds meer de gedaante van een festival aanneemt. Dance muziek klinkt vanuit de eerst zo rustige struiken, het water in de vijvers kabbelt niet langer maar klotst. Langzaam gaat het volledig los.

Een fleurige mix van theater, muziek, literatuur en cuisine zorgt, in combinatie met een heerlijk subtropisch klimaat, voor een uitstekende, doch zeer beschaafde sfeer. Mensen zijn hier open en benaderbaar, geïnteresseerd en opgewekt. De omgeving, het programma, maar zeer zeker ook noviteiten als ‘intercontinentale’ communicatie middels een megafoon tussen mensen op het vaste land en de eilandbewoners van de overkant, creëert een haast magische cohesie tussen de festivalbezoekers. Enthousiastelingen uit alle lagen van de bevolking; jong en oud, rijk en arm, vormen hier een aandoenlijk soort broederschap. Gemist? Zomer 2014 ben je er bij!

 

Foto’s: Anoek de Wit

Deel via social media: