Zoek...
film ‘Phill Lynott Song For While I’m Away’

film ‘Phill Lynott Song For While I’m Away’

Dinsdag 27 oktober in de bioscoop

CONCERT RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2020-10-23 07:00:00 • min lezen

Pop / Rock

film ‘Phill Lynott Song For While I’m Away’

Phil Lynott, de man met charisma, bassist en zanger, een van de grootste rock songwriters van de wereld en was een met het publiek. Een intelligente man die verhalen schreef over wat er om hem heen gebeurde. Een man waarvan Prince de hoofdrol van een Lynott film kon spelen. Voor Ierland heeft deze band veel betekend en gaat wellicht verder dan U2. Na Jimi Hendrix was er een nieuw donkere muzikaal genie in ontwikkeling.
Dit is te zien in de prachtige docu film ‘Phill Lynott Song For While I’m Away’

De zwarte jongeman man die Engeland en Ierland verbind door zijn Afro Guyaanse vader en Ierse moeder die opgroeide bij zijn oma  in Ierland. Natuurlijk kennen we de man van Thin  Lizzy met classics songs ‘The Boys are Back in Town’, Whiskey in The Jar en Dancing in the Moonlight of later de solo songs met Gary Moore ‘Out in the Fields’ of  het prachtige ‘the Kings Call’
In de film vertellen vele artiesten waaronder Mitch Ure ( tijdens periode Ultravox),  Huey Lewis, Suzy Quatro,  Adam Clayton (U2) hun verhaal en invloed van deze man.

De docu fim brengt de invloed van Lynott naar Paul Simon met rock, met de bas als bijl van de rock endde blues met drummer Downey, gitarist Eric Bell en later Gary Moore van Skid Row voor de kleur van de blues rock. De docu brengt mooie demo versies van songs. Het verhaal is aangrijpend en de film zit vol prachtige muziek. Rock zoals Phil dit kon maken en na Thin Lizzy hebben we dit niet meer gehoord. Natuurlijk is de huidige Thin Lizzy een volledig eerbetoon aan deze (nog steeds ondergewaardeerde) muzikant.

Met verhalen over de spiegel van Noddy Holder (Slade), ‘the  Jailbreak’, de eerste plaat met ‘Rocker’, de anti held, het verhaal van de folksong Whiskey in the Jar van de Dubliners dat een rockclassic werd. Het vertrek van Eric Bell waardoor er Lynott met Downey overbleef. De gitaristen Scott Gorham en Brian Roberts werden de vervangers van Bell waardoor de rockact met dubbele gitaristen een nieuw feit werd. Harmonieus gitaren die per ongelijk hetzelfde spelen met een feedback en echo, werd het nieuwe wapen in rock.

Natuurlijk ook met de prachtige songs als ‘Dublin’, ‘Black Boys on the Corner’, het ‘Showdown’, ‘Sarah’ en een van de mooiste poprock ballads ‘Dancing In the Moonlight’ en ‘Still In Love With You’ of de rockclassic ‘The Boys Are Back in Town’.

De docufilm geeft een mooi beeld van Phil en de route van Thin Lizzy van het begin tot het tragisch eind op 4 januari 1986.

 

Deze film is te zien in de bioskopen op dinsdag 27 oktober. Het is een must seen voor alle rockers. Het moment om nog eens Thin Lizzy met Phil Lynott te zien op groot scherm met het mega geluid van de bioscoop. Want live zal het niet meer zo gaan worden.

Tickets: www.phillynottfilm.com

Daarnaast is er een nieuw boxset dat op iedere rock minded person op het verlanglijstje moet staan. THIN LIZZY ‘ROCK LEGENDS’ 6CD/1DVD boxset (Universal Music).

Universal Music brengt op 23 oktober een exclusieve 6CD/1DVD boxset uit met niet eerder uitgebrachte demo’s, radiosessies, live opnames en bijzondere singleversies. De tracklist is samengesteld door Thin Lizzy gitarist Scott Gorhamm en Lizzy expert Nick Sharp. Op de DVD staat de BBC documentaire Bad Reputation en het legendarische Thin Lizzy optreden tijdens een Rod Stewart tv-special (1976). 

Pop / Rock

Deel via social media: