Zoek...
Grandmaster Flash

Grandmaster Flash

CONCERT RECENSIE
DOOR
2018-03-01 07:00:00 • min lezen

Hiphop

Hiphop, People, Places & Things tour met Grandmaster Flash

Zondagmiddag (25 februari 2018) en het is weer tijd voor old-school hip hop. De Ultimate '88 Hip Hop Reunion haalt dit keer een van de grondleggers van hip hop naar Nederland: Grandmaster Flash! Grandmaster Flash is momenteel bezig met een wereldwijde “Hiphop, People, Places & Things“ tour. Hij verschijnt onder luid applaus ten tonele van het uitverkochte Paard.

Achter zijn draaitafels, laptop en microfoon hyped hij het publiek met veel herkenbare muzikale tunes uit verschillende genres. Achter hem een groot projectiescherm met visuals waarin hij ons meeneemt in zijn geschiedenis, ofwel de geschiedenis van hiphop om zo duidelijk te maken wat een DJ doet en hoe DJ-en is ontstaan (denk aan het creëeren van 'breaks' en 'loops' en het 'scratchen' met LP's).

Hij brengt een eerbetoon aan meerdere rappers die niet langer onder ons zijn, 2Pac, Biggie, Phife (A Tribe Called Quest), Heavy D., Guru (Gang Starr), ODB (Wu Tang Clan), Prodigy, Big Pun, MCA (Beastie Boys) en Jam Master Jay (Run DMC). En hij laat ons zien waar alle belangrijke rappers in New York vandaan komen. Dus niet gewoon de stad Ney York, maar alle neighborhoods als Brooklyn, Queens, Long Island, Staten Island, etcetera.

Tussendoor loopt helaas zijn laptop vast en terwijl zijn camera crew het geheel weer werkend probeert te krijgen, stapt Grandmaster Flash achter zijn DJ-tafel vandaan en houdt een praatje met het publiek. Dat is juist weer goed voor de connectie met het publiek. Hij vertelt dat ie normaal gesproken feestjes doet tot in de late uurtjes. Maar dan Den Haag. Op een zondag... Op een zondagmiddag... Het publiek moet lachen. Grandmaster Flash lijkt echter werkelijk verbaasd. Wanneer de laptop is herstart gaan we verder met de dope set.

Van alles komt langs en Grandmaster Flash eist dat we meedoen. Soms draait ie het geluid weg om te horen of we de nummers wel echt kennen. En dat doen, waar hij wederom soms verbaasd onder lijkt, maar wel respect voor heeft. Hij lijkt in zijn element, maar tegelijkertijd kost de zondag hem ook moeite. Hij is moe van het feest in de nacht ervoor. Dat blijkt ook uit zijn Facebook filmpje. Het is hem vergeven.

De set is strak en eindigt met House of Pain - Jump Around. Dat slaat goed aan en iedereen springt waardoor we eindelijk de vloer kunnen voelen trillen. Er volgt nog een toegift, maar dan houdt Grandmaster Flash het snel voor gezien. Een dag later staat de legend al weer op te treden in Denemarken.

Heb je hem gemist? Dan kun je 3 maart nog terecht in Brussel, België.

Hiphop

Deel via social media: