Zoek...
'Pas de Deux' van Scapino Ballet en Michiel Borstlap

'Pas de Deux' van Scapino Ballet en Michiel Borstlap

CONCERT RECENSIE
DOOR
2019-02-20 07:00:00 • 2 min lezen

'Pas de Deux' van Scapino Ballet en Michiel Borstlap

'Pas de Deux' is een bijzondere samenwerking tussen Scapino Ballet Rotterdam en pianist Michiel Borstlap. Een eerste geslaagde verkenning in 2015 wordt nu voortgezet in een hernieuwde voorstelling. 'Pas de Deux' reist langs de Nederlandse theaters t/m 18 mei.

Een smetteloos witte entiteit, even helder als onpeilbaar, slechts onderbroken door een in blauw licht gehulde concertvleugel.

Serene stilte.

[… helaas al snel hinderlijk verbroken door rochelend gekuch, dat herhaaldelijk blijft plaatsvinden, waaruit kan worden geconcludeerd dat het publiek gebukt gaat onder een zakdoekenrecessie - twee maal klinkt een muzikale beltoon - op verschillende momenten knisperen langdurig verpakkingen die van zoetigheden worden verwijderd ]

De eerste ijle tonen die Michiel Borstlap laat klinken, golven helder door de ruimte. Twaalf dansers, gehuld in witte kostuums, betreden het toneel en bewegen zich kalm naar willekeurige posities. Acte de présence.

De titel ‘Pas de Deux’ roept associaties op en schept verwachtingen. Een traditioneel pas de deux is het theatrale hoogtepunt in een ballet, waarin twee solisten het gesamtkunstwerk ontstijgen en de choreografie artistiek verdiepen in een, vaak virtuoos, esthetisch schouwspel.

Hoewel balletgezelschappen nog regelmatig klassiek ballet programmeren is het dansduet getransformeerd naar vrije expressievormen. In het moderne danstheater is een strikt door twee dansers uitgevoerd duet een nostalgische manoeuvre die een laag aan de expressiviteit toevoegt.

In zijn eigen ‘Pas de Deux’ kiest choreograaf en artistiek leider Ed Wubbe voor een compromisloze benadering van beweging en dans. De opbouw van scenes en taferelen, ademen vrij en lijken ontsproten uit spontane eenvoud. Zijn choreografieën zijn gevoelsmatig en organisch. Anderzijds is Wubbe gebonden aan de muziek.

Michiel Borstlap voert zijn werk live uit. Zijn uitgeschreven muziek is leidend, ook voor hem zelf. De chemie tussen de dansers en de pianist komt tot stand als de choreografische verhaallijn samenvalt met de muzikale spanningsbogen.

‘Pas de Deux’ is een dansconcert waarin muziek en dans elkaars pendanten zijn. De verstilde muziek, veelal vormgegeven in melodische eenvoud en onnadrukkelijke ritmes, meanderend groovy, geeft niet altijd houvast. Wubbe en Borstlap brengen beiden contrasten aan, soms schril, soms vurig, die niet per se vloeiend hoeven samen te vallen.

Michiel Borstlap speelt een aantal stukken die hij de afgelopen jaren componeerde voor zijn soloprojecten. Zijn muziek ademt verstilde meditatie en verdicht het gemoed. 'Rizonanza' is door Ed Wubbe gebruikt als omlijsting van het duet in het hart van de voorstelling.

'Pas de deux' is een kleurrijke dialoog tussen interieur en expressie.


Lees achtergronden over de voorstelling Pas de deux

FOTO'S JOKE SCHOT


Klik op de foto's om te vergroten en het volledige beeld te kunnen bekijken

Deel via social media: