Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR
2014-06-02 07:00:00 • 7 min lezen

James Carter Organ Trio Lantaren Venster 28-5-2014

Wauw. Dat is zonder twijfel de samenvatting van vanavond. Wat een muzikanten, wat een muziek. Topkwaliteit, top energie, plezier, contact met het publiek, alles wat je maar kan wensen vanavond in Lantaren Venster bij het James Carter organ trio.

James Carter betreedt behangen met instrumenten het podium die hij de hele avond om de beurt even virtuoos bespeelt. Niet alleen wisselt hij gemakkelijk tussen zijn saxofoons en klarinet, ook wisselt hij met net zo’n groot succes tussen uiteenlopende jazzstijlen.

De eerste twee nummers zijn van een heerlijke soort ouderwetsheid, zeker ook door Gerard Gibbs op zijn Hammond B3 orgel. Ouderwets, maar van het goede soort, James Carter lijkt zo uit een jaren ’20 film gestapt. Funk, fusion, rock, soul, alles passeert. En het trio is in alle stijlen even thuis.

Ook Leonard King jr. op drums verdient alle lof.

Je vraagt je bij James Carter regelmatig af wanneer hij een moment heeft om adem te halen. Wat een energie en hoeveelheid noten. Maar alle noten zijn raak, hoewel het heel veel is allemaal krijg je nergens het gevoel dat het teveel is.

In 2005 kwam het album Out of Nowhere uit, waarmee hij eigenhandig de saxofoon/orgeltraditie weer tot leven wekte. Dat deed hij in 2011 opnieuw met zijn cd At The Crossroads. Vrijwel tegelijkertijd kwam het album Caribbean Rhapsody uit, dat weer een heel andere weg insloeg: een concert voor sax en orkest.

Bezetting: James Carter - saxofoons Gerard Gibbs - Hammond B3 orgel Leonard King Jr. - drums

Deel via social media: