Zoek...
Jazz Middelheim 2021

Jazz Middelheim 2021

Weer als vanouds

CONCERT RECENSIE
DOOR TRUUS DE BOER
2021-08-26 07:00:00 • 3 min lezen

Jazz

Jazz Middelheim 2021 als vanouds

De zon schijnt en het is vandaag een dag als vanouds op Jazz Middelheim. Wat in deze tijd natuurlijk bijzonder te noemen is. De stoelen staan weer terug in de tent en het terrein loopt langzaam vol.

Als we op zondag het festivalterrein van Jazz Middelheim in Antwerpen betreden is het festival al twee dagen aan de gang. Er bereiken ons verhalen van popfestival-waardige taferelen waarbij een feestende menigte in de tent heeft staan dansen. De zon schijnt en het is vandaag een dag als vanouds op Jazz Middelheim. Wat in deze tijd natuurlijk bijzonder te noemen is. De stoelen staan weer terug in de tent en het terrein loopt langzaam vol. De toegangscontrole verloopt soepel en dat is mooi geregeld, als je bedenkt dat er een extra coronacheck wordt gedaan naast de normale kaartcontrole. Mensen op het festival zijn duidelijk blij en opgelucht na deze vreemde tijd weer eens van een gezellig samenzijn te genieten.

Toine Thys en Harmen Fraanje trappen af met hun nieuwe project Tamam Morning van Overseas. Een mix van Arabische tradities, Braziliaanse ritmes en Europese klassieke muziek. Een heerlijk begin van de dag.

Tussen alle optredens door is er een pauze van drie kwartier waar je van een lekker hapje en drankje kunt genieten. Ook dit jaar staan er weer een aantal gezellige foodtrucks met deze keer een opvallend ruime keuze in vegetarisch eten. Een van de bewegingen die Jazz Middelheim maakt om tot een groener festival te komen.
Daarna is het tijd voor een indrukwekkend concert van Michel Portal, het is niet te geloven dat hij daadwerkelijk 85 jaar is. Zijn spel is krachtig en zijn band laat veel experimentele en moderne invloeden zien waar hij moeiteloos in mee gaat. Mooi om te zien hoe iemand op hoge leeftijd zo fris en vooruitstrevend is in zijn muzikale keuzes.
Dat Middelheim staat voor een breed en afwisselend aanbod in muziek laat het volgende optreden zien van Youn Sun Nah. De zangeres ging van scats, via Edith Piaf, naar een Metallicacover. Een optreden voor de liefhebber en die waren er genoeg.
Het contrast kan ongeveer niet groter zijn met wat er vervolgens op het programma staat. Een eerbetoon aan de vorig jaar overleden filmcomponist Ennio Morricone door saxofonist Stefano di Battista, die melodieën uit het oeuvre van de grootmeester tot een filmische jazztrip omsmelt. Een dromerig, melodieus geheel om rustig in de zon van te genieten.

Als slotconcert mijn persoonlijke favoriet van de dag. Anouar Brahem met ‘The Astounding Eyes of Rita’. Op de oed, een instrument wat je niet vaak ziet en al helemaal niet als kern van een ensemble. Het geeft een prachtige gevoelige sfeer van oeroude muziek. De muzikanten zijn perfect op elkaar ingespeeld en nemen je mee op een dromerige reis.

De maandag van Jazz Middelheim heeft het helaas met veel regen te stellen. Gelukkig staan er veel tenten waar mensen kunnen verpozen en de muziek maakt alles goed.
Want er staan niet zomaar wat namen op het programma, Joe Lovano heeft een grote rol vandaag met maar liefst twee concerten. Een met zijn eigen trio, wat zeer grote indruk maakt. En een concert waarmee Middelheim zijn tradities hooghoudt: een samenwerking met studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
Ook ontbreekt Philip Catherine niet, een altijd zeer graag geziene gast op Middelheim.
Waar de dag begon met rijzende jazz musicus Lara Rosseel met een band van maar liefst 9 muzikanten, sluit het festival af met voor mij een van de mooiste concerten van het festival, die van het Avishai Cohen trio.
Hij speelt met drumster Roni Kaspi, die hij tijdens de pandemie door online samen spelen heeft ontmoet. En met pianist Elchin Shirinov die met grote gevoeligheid het spel van Avishai complementeert.

Als ze als toegift het prachtige nummer ‘Remembering’ spelen kan iedereen met deze mooie herinnering van Jazz Middelheim 2021 weer richting huis.

Foto: Maarten Mellemans

Jazz

Deel via social media: