Zoek...
Jazz Middelheim Antwerpen 2017

Jazz Middelheim Antwerpen 2017

CONCERT RECENSIE
DOOR
2017-08-09 07:00:00 • min lezen

Jazz

Jazz Middelheim Antwerpen 2017

Jazz Middelheim, een 4 daags jazzfestival waar het naast de muziek ook draait om heerlijk eten en drinken en gezellig vertoeven in een mooi park in Antwerpen.

Een combinatie die niet mis is! Genieten van jazz op twee podia terwijl je je tegoed doet aan culinaire hoogstandjes en goede Belgische biertjes.

En ook het weer werkte mee deze editie! Waren de voorspellingen eerst niet geweldig, heeft de zon zich toch meerdere dagen goed laten zien. Alle ingrediënten dus voor een aantal mooie dagen. En dat waren het.

De eerste dag begint meteen op volle sterkte met de eigen band van artist in residence Mark Guiliana. De Amerikaanse drummer wordt beschreven als een van de meest veelbelovende drummers van zijn generatie en zal op dit festival in drie verschillende formaties te zien zijn. Hiermee laat hij zijn veelzijdigheid zien en de muzikale diversiteit van de projecten waarbij hij betrokken is.

Sinds een aantal jaren is er op Jazz Middelheim ook een tweede podium, een ‘club stage’ waardoor er maar liefst 8 concerten per dag zijn om van te genieten.

Het podium is bij het tweede concert op de mainstage behoorlijk vol, met 8 muzikanten met als hoofdpersoon wederom een drummer; Antoine Pierre Urbex. Een erg muzikaal optreden, beetje experimenteel. Het is ook niet zomaar een drummer, zo speelde hij onder andere met Philip Catherine en in TaxiWars. Al geeft hij zelf toe zenuwachtig te worden van de werelddrummers die de rest van de dag geprogrammeerd staan. Zoals Brian Blade in het concert wat volgt van Joshua Redman. Hij geeft een zeer geslaagde tribute to Ornette Coleman. De muziek van toen en stukken van nu met de vibe van toen.

De dag wordt afgesloten met een wondermooi concert van Charles Lloyd. Na een heftige ervaring met zijn gezondheid besloot Charles Lloyd zich weer volledig aan de muziek te wijden en daar mogen we allen dankbaar voor zijn.

Voor wie er na deze prachtconcerten nog geen genoeg van heeft is er nog Jozef Dumoulin & The Red Hill Orchestra op de club stage, ook zeker een vermelding waard.

De tweede dag staat in het teken van toppers uit Londen. Het gaat van start met het Portico quartet wat deel uitmaakt van de voorhoede van de experimentele jazz. Rondom de exotische geluiden van de hang worden etnische invloeden gecombineerd met futuristische elementen. Mij persoonlijk doet het af en toe denken aan The Future Sound of London, een fijne associatie.

De clubstage wordt vandaag volledig bepaald door Chantal Acda die in verschillende formaties van zich mag laten horen.

Mark Guiliana speelt op de mainstage met Beat Music, waar hij de grens tussen akoestisch en elektronica laat vervagen in een improvisatie met Chris Morrissey op bas en Jason Lindner op toetsen.

Met de Brexit Big Band van Matthew Herbert wordt de politiek op het festivalterrein toegelaten. Zoals de naam uiteraard al deed vermoeden worden de politieke statements niet geschuwd. Er wordt veel gebruik gemaakt van samples waar iedereen aan bij kan dragen door korte geluidsfragmenten te uploaden naar de bijbehorende website.

De dag eindigt met The Cinematic Orchestra. Ook hier spreekt de bandnaam weer boekdelen. Filmische muziek die goed past bij de avondsfeer in het park.

En dan is het alweer zaterdag. Een ware dag van de tributes. Tony Allen brengt een zeer geslaagde tribute aan Art Blakey, gevolgd door de Mingus big band.

Bill Frisell kiest een heel andere soort muziek, namelijk die van John Lennon om een ode aan te brengen. We zien hier een aantal dezelfde muzikanten terug als donderdag bij Charles Lloyd.

De meest indrukwekkende tribute van de dag is toch wel die van Randy Weston aan Thelonious Monk. Al is Randy Weston zelf inmiddels ook een tribute waardig. Met zijn 90 jaar is hij slechts 9 jaar jonger dan Monk en hij heeft nog niets aan kracht ingeboed. Een echte living legend.

Aan al het goede komt een eind, zo ook aan Jazz Middelheim. Maar niet voordat zondag een afsluitend concert gegeven wordt door Van Morrison. Iets waar veel bezoekers al dagen reikhalzend naar uitkijken. Het festivalterrein is deze dag dan ook bomvol en het concert wordt enthousiast ontvangen. Voor mij persoonlijk was de band Dans Dans een aangename verrassing. Het trio met Bert Dockx, Fred Lyenn Jacques  en Steven Cassiers blazen de boxen aan flarden maar met een muzikaal gevoel waar je u tegen zegt.

Tot volgend jaar mooi Middelheim!

Jazz

Deel via social media: