Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR JAN KLUPPER
2013-05-14 07:00:00 • 8 min lezen

Joe Cocker - Klassiekers maken de avond

 

Na zij optreden in de HMH staat oude rocker Joe Cocker in het Klokgebouw te Eindhoven.

Het publiek bestaat vooral uit wit mannen met wit haar, maar ik zie ook jeugd rondlopen met T-shirts aan. Deze zijn met het opschrift ‘Fire It Up’ te koop in  de merchandise-corner, waar natuurlijk ook zijn nieuwe album “Fire It Up” te verkrijgen is.

De show begint met een goed belicht podium. In het voorprogramma Matt Simons, een singer-songwriter vergelijkbaar met Gilbert O’Sullivan. Hij speelt een half uur aan een stuk eigen composities van zijn cd ‘Pieces’ Jammer genoeg weet hij het publiek niet echt op te warmen voor de spetterende show die volgt.

Starre bewegingen zijn, naast een onvergetelijke rauwe stem, karakteristiek voor Cocker. Hij is qua performance nooit een elastische danser geweest, en dit wordt er naarmate hij ouder wordt ook niet beter op. Maar dat heeft deze oude rot in het vak ook niet nodig. Mensen komen voor zijn muziek, voor zijn persoon, en niet voor uiterlijkheden. Zijn gezicht vertoont wat expressieve grimassen die de emoties en betrokkenheid van deze 68-jarige  zanger verraden.

No-nonsense rock, die voor de liefhebber wordt voorzien van highlights. Twee backing vocals als eyecatcher. Zij vormen met zuivere en heldere stemmen een schril contrast met de rauwe stem van Cocker.  Achter hem staat een gedreven band, die een set wisselt in akoestische uitvoering.

Vanavond voornamelijk nummers van het nieuwe album “Fire It Up”. Zoals gewoonlijk gooit Cocker er altijd wat klassiekers tussendoor zoals ‘With A Little Help From My Friends’ , “Come To Gether” van de Beatles en ‘Up Where We Belong’. Dit zijn wel de momenten waarop het publiek reageert,  en waar blijkbaar de meesten vanavond voor zijn gekomen. “Fire It Up” is een Cocker plaat, maar zijn hoogtepunten liggen in het verleden. 

Deel via social media: