Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR
2015-10-11 07:00:00 • 9 min lezen

Karsu - Dartel en naar hartelust (2 oktober 2015, Bird, Rotterdam)

Expressief en energiek begint Karsu aan haar concert. De Turks-Nederlandse zangeres/pianiste presenteerde medio september haar tweede studioalbum ‘Colors’ en is begonnen aan een clubtour.

In haar show onderneemt ze een muzikale reis langs alle kleuren van mainstream pop, Turkse liedjes en andere genres. Ze brengt een mix van westerse en oosterse muziektradities. Het jazzy randje in haar eerdere werk, heeft plaats gemaakt voor wat snufjes funk en soul.

Al jong droomt de muzikale Karsu Dönmez er van om in de spotlights te staan. Begeistert door de klank van de piano, gaat ze op les als ze zeven jaar oud is. Na korte tijd speelt ze werken van Bach, Mozart en Chopin. Op haar veertiende begint ze met optreden. Ze speelt en zingt in het restaurant van haar vader in de Amsterdamse Pijp. Kleine en grotere podia volgen. Tijdens een talentenjacht wordt haar zangtalent ontdekt.

De Nederlands-Amerikaanse Community Trust nodigt Karsu uit voor een optreden in Carnegie Hall in New York. Daarna is ze te zien in verschillende televisieprogramma's. Vervolgens krijgt ze uitnodigingen voor concerten in Turkije, Europa, Amerika, Indonesië, Suriname en Brazilië.

Filmmaker Mercedes Stalenhoef krijgt lucht van dit bijzondere muzikale avontuur en grijpt de kans om de dan 17-jarige Karsu vijf jaar lang intensief volgen. Dat levert mooie beelden op. Te zien is hoe de  ouders van Karsu haar stimuleren en begeleiden in de keuzes die ze maakt.

De tijd is gekomen om haar droom te verwezenlijken. Ondanks haar prachtige stem, wordt Karsu afgewezen bij het conservatorium. Als haar wordt gevraagd op te treden in de Verenigde Staten, gaat er een wereld voor haar open. Het resultaat is te zien in de coming of age ‘Karsu, I hide a secret’.

Karsu imponeert met haar vocale veelzijdigheid. Haar stem heeft kracht, een groot bereik en is verder gerijpt. Ze probeert veel uit en kan veel aan. In haar vocale mimiek experimenteert ze driftig (en ook ontwapenend) met een scala aan expressiemogelijkheden. Haar stem is warm en helder.

Te veelvuldig past ze gilletjes, snikken, grommen en vibrato toe. Haar stemgebruik en repertoire neigen te veel naar een eclectische, barokke stijl. Ook de dynamische climaxen zijn overdreven en gebaseerd op effectbejag. De cd-titel ‘Colors’ zegt meer over haar stemgebruik dan over haar repertoirekeuze.

Karsu overtuigt met haar Turkstalige liedjes. Haar moedertaal brengt haar bij poëzie en diepgang. Hier ontstaat ontroering. Karsu is driftig op zoek naar haar ware identiteit. In de verbinding van westerse pop met Turks-oosterse tradities, zit ze op een boeiend spoor..Tekst: Roland Huguenin.

Concert 28 maart 2016 De Kleine Komedie

www.kasru.nl

Karsu - I hide a secret

PvHfilm

Volkskrant

BIRD

CD-RECENSIE Jazzenzo

Deel via social media: