Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR
2013-06-01 07:00:00 • 10 min lezen

Knalland zet eerste stap

De Utrechtse wijk Kanaleneiland komt meestal niet positief in het nieuws. Tot de afgelopen week. Knalland bracht daar verandering in met de presentatie van hun debuutalbum "Knalland". Zo hoorde je hen onder meer bij "De Wereld Draait Door" en bij Giel Beelen op 3FM. Iedere keer stonden zij klaar met een grote groep aan muzikanten; wat iedere keer indrukwekkend was. Dat is de kracht van Knalland: de samenwerking tussen verschillende Utrechtse muzikanten. Daar begon het vijf jaar geleden mee onder initiatief van Casper Adrien en Tommy Ebben. Nu is het uitgegroeid tot een samenwerking van wel vijftig verschillende muzikanten. 

Door de media-aandacht en een goed klinkend album waren de verwachtingen hoog voor de Album Release Party in Tivoli De Helling. Donderdag 30 mei presenteerde Knalland hun eerste album voor een uitverkochte zaal. In de zaal heerste een ons-kent-ons sfeer; een groot deel van de Utrechtse muziekwereld was gekomen. Ook de pers was goed vertegenwoordigd. Bij het podium stonden verschillende fotografen en een cameraman te wachten op het optreden van Knalland. De eerste vijf nummers die zij lieten horen waren allemaal rustige luisterliedjes. Na ieder nummer wisselden er een aantal muzikanten. Hoewel het leuk was om verschillende muzikanten te zien en te horen, was het ook wat onrustig. De start van het optreden was ietwat zenuwachtig. Er werd vrijwel geen contact gemaakt met het publiek, wat de luisterliedjes afstandelijk maakte.

Met het opkomen van Tommy Ebben kwam daar verandering in. Als eerste sprak hij het publiek toe en keek het ook daadwerkelijk aan; er werd contact gelegd. Tommy Ebben leek die avond op 'the Godfather' van Knalland. Als hij zelf niet op het podium stond, stond hij aan de zijkant aandachtig en trots toe te kijken.Het tweede gedeelte van de albumpresentatie was een stuk beter. De nummers waren gevarieerd, waardoor het spannend bleef. Dit was mede te danken aan 'Kids with Guns' en Kim Janssen, die goede optredens wisten neer te zetten. Ook het optreden van Sofie Letitre was in het tweede gedeelte meer ontspannen. Tegen het einde van het optreden liet ook Eloi Youssef (Kensington) zijn bijdrage aan Knalland horen. Zo liet hij onder andere het intieme nummer "Stones" horen waarbij hij alleen op het podium stond.

Knalland sloot de albumpresentatie af met opnieuw een prachtige uitvoering van "Father Please". Dit was het enige nummer waarbij alle muzikanten van die avond tegelijk op het podium stonden. Samen met het nummer "A Life Anew" waren dit hoogtepunten van de avond. Hierbij was het plezier tussen de muzikanten duidelijk te zien. Dat sloeg over op het publiek, die daar erg enthousiast op reageerde.Deze avond stond in het teken van een mooi initiatief om muzikanten samen te brengen en elkaar te versterken. Dit album kan daarmee het begin zijn van een succes, maar Knalland heeft nog wel een weg te gaan. Niet alle optredens waren even sterk uitgevoerd en soms namen de zenuwen de overhand. Knalland heeft een album gemaakt met hele mooie nummers. Wanneer zij tijdens optredens de kracht van het samenwerken en het plezier daarvan blijven overbrengen op het publiek zal Kanaleneiland nog vaak positief in het nieuws verschijnen.

Deel via social media: