Zoek...
'Kreten & Gefluister' van Raymond van het Groenewoud

'Kreten & Gefluister' van Raymond van het Groenewoud

CONCERT RECENSIE
DOOR
2019-02-23 07:00:00 • 3 min lezen

Singer-songwriter

'Kreten & Gefluister' van Raymond van het Groenewoud

Raymond van het Groenewoud doorkruist Nederland met zijn langlopende solo-tour Kreten & Gefluister. Met zijn liedteksten, die hij droog en quasi schuchter aan elkaar praat en onvermijdelijk verbloemd met zijn fratsen en grimassen, brengt hij een onderhoudende show waarmee hij het publiek moeiteloos voor zich wint.

“Leuk hè, dat Raymond straks solo voor ons komt optreden?” zeg ik tegen de vrouw die naast mij is komen zitten.
“Dat hij solo komt, was niet zo tot me doorgedrongen. Als ik het had geweten was ik vanavond waarschijnlijk niet gekomen” antwoordt ze.
“Maar het is toch bijzonder om hem eens alleen te hebben, zonder al die drukte er om heen?”
“Ik houd juist wel van die drukte” zegt ze met een smalend lachje om haar mond.
“We gaan zo beleven hoe het uitpakt. Hopelijk toch veel plezier” besluit ik de conversatie. De vrouw verlaat weer even de rij om bier te gaan halen.

Raymond van het Groenewoud’s jaren kruipen in een respectabele richting. Is hij alweer 69! We beseffen het maar al te goed, omdat we met hem meebewegen in de tijd. Niets menselijks is ons vreemd. Geen zorgen. Het groen is gerijpt, maar verder er is niets dat ons weerhoudt om fris van geest te blijven.

Met ware ‘doodsverachting’ brengt Raymond zijn langlopende solo-tour Kreten & Gefluister naar de Nederlandse podia. Uit vijftig jaar repertoire, zingt hij zijn mooiste liedjes, onder eigen begeleiding op piano en gitaar, inclusief nieuwe ensceneringen en beproefde (bonestaak)choreografieën.

Raymond komt op in getemperd licht, waardoor er een intieme sfeer ontstaat. Midden op het podium debiteerde hij 'Een Oude Man'. De jeugd is voorbij getrokken terwijl de jaren eindeloos leken, totdat blijkt dat de tijd ongemerkt passeerde.
Dan volgt een lange aaneenschakeling, twee volle uren, van tientallen liedjes, waarin de onderwerpen op een altijd weer tot vreugde stemmende manier, gekscherend tot in de kern, worden bezongen. En hoewel de teksten van die liedjes goed in het geheugen kleven, roept hij toch weer steeds fascinatie op voor het taalvernuft dat zich ogenschijnlijk luchtig in strofen heeft laten vangen. Raymond is de levenskunstenaar die zijn observaties met groot gemak tot kleinkunst kneedt omdat hij haarfijn aanvoelt welke ongegeneerde gedachten door ieders hoofd zwerven.

Raymond maakt het verschil met het filosofische bedwongen liefdesleed, groteske rock-n-roll en andere vocaal-poëtische uitingen die niet altijd per se op concrete taal zijn gebaseerd. Het is een verademing om hem te zien dollen met zijn teksten, zoals bekend verpakt in trefzeker gepersifleerde genres, die ons via kleine achterdeurtjes bij de les houden.

Raymond eist alle aandacht voor zich op. Als een kwajongen ontwijkt hij guitig de rol van singer-songwriter en flirt hij met ons gemoed. Dit optreden smaakt naar meer. Mijn buurvrouw is om en steekt met een brede grijns haar duim omhoog.


Bezetting: Raymond van het Groenewoud (zang, piano, gitaar, dans)


Gezien: 16 februari 2019, TivoliVredenburg, Utrecht

Klik op KRETEN & GEFLUISTER voor speeldata en podia


FOTO'S JOKE SCHOT (klik op de foto's om te vergroten en het volledige beeld te kunnen bekijken)

Singer-songwriter

Deel via social media: