Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR
2016-05-10 07:00:00 • 7 min lezen

Manu Katche Unstatic, Lantaren Venster Rotterdam 6 mei 2016

Manu Katché mag zich de meester van de ‘busy flow’ noemen. Een Mohammed Ali onder de drummers; lichtvoetig met een stevige groove. De Franse drummer komt voor de derde keer naar de Wilhelminapier. Nu om zijn nieuwe album Unstatic te presenteren, dat in april uitkomt op het Anteprima-label. Een verandering ten opzichte van het vorige concert van Manu Katché in LantarenVenster is de toevoeging van het veelbelovende Noorse bastalent Ellen Andrea Wang, die in januari nog bij ons te bewonderen was bij het concert van het Oslo Jazz Orchestra.

Emmanuel 'Manu' Katché werd geboren in Frankrijk. Hij studeerde piano vanaf zijn vijfde jaar, schakelde over op drums en studeerde klassieke percussie aan het nationale conservatorium in Parijs. In die tijd begon hij zijn eigen muziekschool en maakte hij onderdeel uit van de Franse versie van Idols. Katché mengt Afrikaanse ritmes met klassieke percussietechnieken. Midden jaren tachtig werd hij wereldwijd erkend als popdrummer. Zijn drijvende beat ondersteunde wereldberoemde musici. Hij speelde onder meer met Sting, Peter Gabriel, Tori Amos, Joni Mitchell, Black Eyed Peas en Dire Straits maar ook met de beste jazzmuzikanten zoals Jan Garbarek, Michel Petrucciani, Tomasz Stanko, Marcus Miller, Al Di Meola en Jeff Beck. ECM platenbaas Manfred Eicher hoorde hem in 1988 spelen op het titelloze Geffen-album van Robbie Robertson, en merkte meteen dat zijn impulsen en patronen - gelijktijdig modern en tribaal - gemakkelijk aangepast konden worden aan geïmproviseerde contexten. Een geheel nieuwe carrière als jazzmusicus lag open.

In 2014 bracht het label ACT de cd Live in Concert uit, opgenomen in de Parijse jazzclub New Morning. Daarvoor bracht Katché drie veelgeprezen albums uit op het ECM label: Neighbourhood, Playground en Third Round. Albums met toegankelijke jazz vol spannende ritmes en pakkende melodieën.

Bezetting: Manu Katché - drums Tore Brunborg - sax Luca Aquino - trompet Jim Watson - piano, keyboards Ellen Andrea Wang - bas

Deel via social media: