Zoek...
Marillion Live @ Nijmegen

Marillion Live @ Nijmegen

CONCERT RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2019-12-07 07:00:00 • min lezen

Progrock

Marillion Live te Nijmegen / Utrecht

Het is alweer wat jaren geleden dat de band Marillion Nijmegen in hun tourschema had staan. De band weet regelmatig Nederland te bezoeken, maar de vernieuwing van Schouwburg de Vereeniging bracht deze progrock band weer naar deze stad.
Het is dan ook een mooie oude zaal. Klein van opzet en dan nu ook goed gevuld. Het nieuwe album With Friends From The Orchestra is een juweeltje dat nog beter uit de verf komt wanneer dit live wordt gespeeld.

Onder het geluid van ‘Heroes’ van David Bowie komt het ensemble van strijkers het toneel op. Het is de waardering die de band draagt naar dit jonge sextet. In het interview elders geeft zanger Steve Hogarth weer hoe men tot het idee is gekomen en dat deze mensen een deel uitmaken van de tijdelijk en huidige bezetting van de band.

 Wanneer de men opent met het mooie ‘Gaza’ horen we direct de invloeden en toevoeging van deze bezetting. Hierdoor komt het nummer nog meer tot zijn recht en begrijpen we de verhalen dat songs beter uit de verf komen dan het origineel. Dit geldt zeker voor het nummer ‘Estonia’ en ‘Seasons End’.
Gelukkig is het concert niet identiek aan het recente album. De band grijpt terug naar het prachtig recente studiowerk van FEAR (Fuck Everyone and Run)  en speelt het adembenemende The New Kings 1,2,3 en 4. Om daarna weer even op adem te komen met de hit uit het verleden ‘Man of a Thousend Faces’.
Met de charme en de verhalen tussen de songs van Hogarth weet de rest van de band zich vooral te focussen op de muziek. De complexe partijen van ‘The Sky Above the Rain’ en ‘The Great Escape’ is de concentratie op het podium te zien. Toch is er veel speelplezier bij de heren te constateren. De lol en het gemak om deze show tot een goed eind te brengen geeft ruimte tot variatie zoals we de toegiften van ‘Fantastic Place’ en ‘Separated Out’ met een deel ‘Kashmir’ van Led Zeppelin horen.
De band weet met een mooie uitvoering van ‘This Strange Engine’ de show te beëindigen.

Deze tour bestaat uit enkele shows in Europa met het ensemble en is zeker een waardig momentje voor de Marillion liefhebbers.

Progrock

Deel via social media: