Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR CORNÉ VAN GROENEDAAL
2014-05-10 07:00:00 • 3 min lezen

Neil Finn in Carré : "A Trip Through Memory Lane"

Vrijdag 9 meiDoor Corné van Groenedaal  

Stipt om 9 uur trapte Neil Finn met zijn begeleidingsband af in het Koninklijke Carré, dat overigens niet geheel uitverkocht was. De fans die er wel waren maakten zich op voor een muzikale reis door het oeuvre van deze 55 jarige geniale muzikant uit het land van de Maori’s, The Hobbits en Mount Cook.  

Na de opener ‘Impressions’ en het titelnummer van zijn laatste album ‘Dizzy Heights’, bleek al snel dat Nederland een speciaal plaatsje in het hart van Neil Finn heeft. Hij stelde op zijn gemak de bandleden voor en de eerste anekdotes aan eerdere bezoeken kwamen voorbij. Kortom, de sfeer zat er meteen goed in en al snel werd duidelijk dat dit een memorabele avond zou worden met solomateriaal, nummers van Crowded House, The Finn Brothers (samen met zijn broer Tim) en uit een nog verder verleden; Split Enz. Muzikaal zat het geweldig in elkaar. Ondersteund door 6-koppige begeleidingsband waar de opvallendste naam wellicht zijn echtgenote Sharon Finn (basgitaar) is maar waar vooral Lisa Tomlins de harten stal als background-zangeres. Het eerste gedeelte was zeer divers met een spetterende versie van ‘Flying In The Face Of Love’ maar ook een geweldige uitvoering van het surrealistische ‘Divebomber’. Daarentegen stonden akoestische versies van ‘Don’t Dream It’s Over’ en het geweldige ‘Message To My girl’.  

Na een korte pauze werden de nodige herinneringen opgehaald (“Paradiso was in those days the only place where you could get pot”) en er was zelfs ruimte voor een verzoekje uit de zaal; ‘The Devil You Know’, afkomstig uit het Split-Enz repertoire. Het publiek kreeg gaandeweg het intieme gevoel van een huiskamerconcert. Neil stond alleen op het podium met zijn gitaar of nam plaats achter de piano. Na een betoverende akoestische versie van ‘Fall At Your Feet’ (afkomstig van het meest succesvolle album Woodface van Crowded House) werd het publiek getrakteerd op een speciale versie van ‘Chocolate Cake’. Dat Finn er zin in had bleek wel dat hij aangaf dat de eindtijd van 11 uur al gehaald was maar dat hij met toestemming van het publiek nog wel wat nummers wilde spelen. Hij refereerde aan de megaconcerten van Bruce Springsteen en zette spontaan ‘I’m On Fire’ in. Na mooie uitvoeringen van ‘Private Universe’, ‘Love This Life’ en ‘Pony Ride’ kwam er met het ultieme liefdesliedje ‘Four Season’s In One Day’ een einde aan deze memorabele avond die voor iedereen in de zaal onmiskenbaar een trip through memory lane was. Na de ruim 21/2 durende show ging iedereen met een goed en warm gevoel huiswaarts.

 

Volledige setlist:

1.     Impressions 2.     Dizzy Heights 3.     Distant Sun (Crowded House) 4.     One Step Ahead (Split Enz) 5.     Sinner 6.     Into The Sunset 7.     Strangest Friends 8.     History Never Repeats (Split Enz) 9.     Play It Strange (Split Enz) 10.  Better Than TV 11.  In My Blood 12.  Only Talking Sense (Finn Brothers) 13.  Golden Child (Pajama Club) 14.  White Lies And Alibis 15.  Divebomber 16.  Always True To You In My Fasion (Ella Fitzgerald cover) 17.  Don’t Dream It’s Over (Crowded House) 18.  Message To My Girl (Split Enz) 19.  Flying In The Face Of Love 20.  She Will Have Her Way

Toegift :

21.  I Got You (Split Enz) 22.  Pony Ride 23.  Suffer Never (Finn Brothers) 24.  Fall At Your Feet (Crowded House) 25.  Love This Life (Crowded House) 26.  The Devil You Know (Split Enz) 27.  Chcocolate Cake (Crowded House) 28.  Private Universe (Crowded House) 29.  There Is A Light That Never Goes Out (Smiths cover) 30.  Four Seasons In One Day (Crowded House)

Deel via social media: