Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2014-05-26 07:00:00 • 6 min lezen

Prince @ ZiggoDome te Amsterdam

Prince @ Ziggodome Amsterdam 25 mei 2014 toeschouwers 17.000

Wanneer de straten gevuld raken met mensen in lila en paarse kleding, dan kun je er vanuit gaan dat er een concert van Prince is. Hit & Run tours zijn over het algemeen snelle tourtjes waarbij de artiest meestal nog in de studio zit om een album op te nemen. Prince legt de laatste hand aan het nieuwe album met zijn nieuwe begeleidingsband 3rd Eye Girl. Zo stond Prince afgelopen zondag in Ziggo Dome zijn nieuw album en zijn band te presenteren. Religie speelt een grote rol in het leven van Prince. The 3rd Eye is het symbool dat men binnen het Hindoeïsme gebruikt (rode stip op het voorhoofd). De “Vlammende parel” is een teken van spiritueel bewustzijn en wijsheid en het verborgen goddelijke in deze mens aanwezig is. Nu is Prince al erg religieus aangelegd en dat schuift hij niet onder stoelen of banken. Paars is de kleur van de spiritualiteit en wanneer iedereen die een Prince show bezoekt, opgeroepen wordt om paars te dragen, zien we de straten rondom Ziggo Dome langzaam paars kleuren.

Het concert In een shirt met daarop een print van Ganesha, een afro kapsel en the 3rd Eyed Girls om zich heen kon het hitfestival beginnen. The 3rdEyedGirl bestaat uit: De Canadese gitarist Donna Grantis (Grantis Electric band), Amerikaanse stoere rock drummer Hanna Ford(Jazz acts Butch Miles en Jeff Berlin) en de Deense bassiste Ida Nielsen (van de Belgische band Zap Mama en voormalige Prince begeleidingsband NPG) zijn omringd door 2 toetsenisten en een zangeres die Prince zangkunsten ondersteund. Vanaf de eerste klanken was het duidelijk dat dit een avondje funk met stevige rockgitaren ging worden. “Let’s Go Crazy” werd in een logge uitvoering gespeeld waar het publiek even aan moest wennen. “Take Me With You” volgde direct daarop, al was het even zoeken naar de juiste akkoorden voor de overgang naar de brug.

Door de show vol rookmachines en licht werden hits “Raspberry Beret”, “U Got The Look”, “Musicology”, “Kiss” op het publiek afgevuurd. Al leek de respons van het publiek voor Prince iets te matig. Hij sloeg enkele songs over (andere setlists) en plaatste zich achter de keyboards en samplers . Met het gezicht naar de band en deels naar publiek vuurde hij de hits “When Doves Cry”, “Sign O the Times” er gelijk achteraan. Dit allemaal in 45 minuten tijd. Alleen The Ramones hebben in het verleden meer nummers op hun publiek afgevuurd. Het was een duidelijk hit show waar de Prince songs deels werden gespeeld. Back to the old school ! was het signaal om de band beter uit de verf te laten komen. Het blokje “Controversy” “1999”, “Little Red Corvette” en “Nothing Compares to U” werd het hoogtepunt van de avond. Nu er een nieuw album in de maak is werden deze rocksong met gemengde gevoelens aangehoord. De rockhit “Guitar was weer een herkenning zodat het publiek weer in beweging kwam. In de ruime toegift van 7 nummers was de “Purple Rain” wederom het indrukwekkendst. Hier zag je Prince tot rust komen en de meester zijn echte werk doen. De rest van de avond waren veel hits regelmatig overstuurde zang- en gitaarpartijen maar zeker veel enthousiasme. Maar voor een goddelijke bovenmenselijke perfectionistische muzikant als Prince, is dat te weinig.

Deel via social media: