Zoek...
Rico & Sticks

Rico & Sticks

Rico & Sticks

Rico & Sticks

CONCERT RECENSIE
DOOR
2017-10-22 07:00:00 • min lezen

Hiphop

Rico & Sticks brengen samen met Kubus die nieuwe IZM-sound

Kijk dat is 'm nou, papa Rico, en dat is 'm nou, papa Sticks. Zo stelde ik me even voor dat ik met mijn zoontje naar het optreden van Rico & Sticks zou gaan. Ok, ok, dat is met nog geen twee jaar oud nog wat te vroeg, maar ik kan het niet helpen toch een beetje nostalgie te voelen naar vroegere tijden. Opgezwolle, Buiten Westen, Kubus op die biets. Ik heb er zin in.

Het nieuwe album IZM van Rico & Sticks lijkt totaal niet op die van toen. Kubus als beatsproducer is ook al lange tijd van de beats van toen afgestapt. Hij experimenteert met verschillende genres (reggae tot techno) en zoals Sticks zelf verwoordt: "hij freakt gewoon met modulaire synthesizers". In verschillende recensies van de mainstream media zijn opvallend positieve verhalen verschenen, de fans van toen leken nu echter wat minder blij. Zij vinden het gefreak van Kubus enigszins irritant. Anderen geven aan dat het moet gaan groeien en je dus meerdere keren moet luisteren om het goed te waarderen. Beide kampen zijn het erover eens dat beide heren nog steeds goede teksten kunnen schrijven en dat Rico nu hij het wat rustiger aan doet met de drank en jointjes wellicht zelfs een sterker lyricist is geworden. Hoewel sommigen niet alle teksten even sterk vinden, blijken anderen in die teksten juist de spontaniteit en het plezier terug te zien. Rico had nu ook het gevoel dat hij ongedwongen kon gaan schrijven. Het album maakt in elk geval veel los en ze zijn er in geslaagd niet angstvallig terug te grijpen op dingen waarvan ze weten dat het publiek het graag wil horen. Sticks: "Je probeert gewoon jezelf te verassen eigenlijk, dat is het ding. Een track is geslaagd als je hoort van he, dit is echt Rico & Sticks, maar het is echt niet wat we eerder...ik heb ons nog nooit zo gehoord, maar het is wel, weet je, het is wel echt, wij zijn het!"

En of ze het zijn! Het Paard is goed gevuld tot aan de tweede verdieping. Kubus komt op en gaat staan achter een hoop bakken met draden. Daar zijn ze dan, Rico en Sticks allebei met bucket hats op. Rico met een Black Bananas trui en Sticks met een zwarte Dime. En uiteraard frisse Nike sneakers. Het publiek doet lekker mee, maar gaat pas echt los bij 'Strik je veters, breek de tent af!' Het moment waarop het springen niet beperkt blijft tot eigen positie, maar de volledige eerste helft van de zaal door elkaar wordt geschud. Het hele optreden straalt plezier en vertrouwdheid uit. Toch blijken de hits van vroeger de echte losmakers te zijn, denk aan 'Gekke Gerrit' en 'Hoedenplank'. Tussendoor komt Freez nog op en aan het einde komt Kubus achter zijn bedrade bakken vandaan. Een mooie avond en ik snak naar meer. Eerst nog maar eens een paar keer die IZM luisteren.

Gebruikte bronnen:
Nu.nl, Trouw.nl, VPRO 3voor12

Hiphop

Deel via social media: