Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR ROELOF NOORDA
2016-07-05 07:00:00 • 12 min lezen

Rock Werchter 2016

Rock Werchter 30 juni – 3 juli

Het waren vochtige dagen in het dorp van Werchter. De bezoekers van het, inmiddels 4 daags festival waren ingepakt tegen de waterkoude. Rubberen kaplaarzen gingen als broodjes over de toonbank, want het veld was vies en er was geen enkele grassprietje meer te herkennen. De dagen voor het festival had de organisatie al genoodzaakt om parkeer en campings te minimaliseren omdat de beschikbare weilanden nog onder water stond. De bezoekers gingen in grote getale een alternatieve slaapplek zoeken en dagjes bezoekers moesten een lange wandeling maken om op het terrein te komen. Toch was er weer veel moois te zien, al kun je niet alles beleven.

DonderdagThe Kaiser Chiefs stonden al vroeg geprogrammeerd. Half vier beklom de band het hoofdpodium waar men vol overtuiging hun hits als “I Predict A Riot” en “Ruby”. Van hun recente album “Stay Together” werd alleen “Parachute” en “Hole In My Soul” gespeeld maar had eigenlijk wel wat meer aandacht verdiend. Al werd het laatste nummer opgedragen aan de hoofdact van vanavond; Paul McCartney.Walk Of The Earth is vooral bekend van het youtube filmpje waar men op een gitaar het nummer “Somebody That I Used To Know” van Gotye vertolkte. De band heeft meer in huis. De Canadese indiepop werd goed ontvangen en kreeg het publiek mee met song van het album REVO en het recente “Sing It All Away”. Elbow zanger Guy Garvey had een kleine set met 9 nummer van zijn solo album “Courting The Squall” dat hij bijna volledig speelde. Met zijn charme weet hij het publiek op zijn hand te krijgen en hiermee te spelen. Opvallend was dat veel acts hier toch moeite mee hebben. Maar voor Garvey geen probleem, waardoor het een van de betere shows van het festival was. De stem van Jake Bugg is van verre herkenbaar. Het nieuwe album “On My One” stond centraal in de setlijst. Vanaf het hoofdpodium was het moeilijk om de grote mensenmassa te bereiken. Wellicht dat Bugg beter in een van de tenten tot zijn recht kwam. Nu leek er geen verbinding met het publiek en was het een show dat wat vlak werd. De intimiteit werd hier gemist, iets dat Bugg binnen prima weet op te bouwen. Het film en liveproject “Gutterdammerung”  is een stomme film (met o.a. Grace Jones, Iggy Pop, Lemmy en Henry Rollins) dat tot leven wordt gebracht met een live show. De zwart-witte film is het decor waarvoor de band, onder leiding van gitarist Kevin Armstrong (Bowie, Morrisey), de rocksongs speelt. “Black Sabbath”, “War Pigs”, “Ace Of Spades” en “Dazed and Confused” zijn enkele songs die voorblij kwamen.Ellie Goulding kwam met een podium met gouden franjes en een band in het zwart. Haar album “Delerium” en de hits van “Halcyon” (“Anything Could Happen”, Figure 8”) zijn populair en kwamen allen voorbij. Inclusief het Fifty Shades song ”Love Me Like You Do”. Het optreden van Goulding leek een verplicht nummer te zijn. Er kon amper een lachje af en soms was er even contact met het publiek. Dat werd wel anders met de oude rot in het vak, Paul McCartney. Het enthousistme van de man geeft weer dat hij het voor zijn plezier doet. De Beatles songs “Blackbird”, “Love Me Do” en “Lady Madonna”, pre-Beatles Quarryman songs “In Spite of All the Danger”, Wingssongs waaronder “Band on the Run”, “1985” en “Let Me Roll It” zijn maar enkele songs uit een twee uur durende show. Een terechte headliner voor een poprock festival.

 

Vrijdag De Vlamingen uit Oostende The Van Jet  mochten deze dag op de middag het grote podium bestijgen. Met het album “Welcome To Strange Paradise” leveren ze een prachtplaat dat wordt beloond met deze plek. Natuurlijk werden de songs van het album in de etalage gezet voor diegene die het album nog niet kennen. “Strange Carpet”, het titelnummer en “Shit to Gold” zijn enkele songs die de revue passeert. Een speciale versie van “Two Tides of Ice” waar het Belgisch volkslied in wordt verwerkt geeft de aanzet om alvast in the mood te komen voor het voetbal waar Belgie die avond moest spelen. Het goede album van de metalrockers Bring Me The Horizon geeft live verwachtingen. Zeker gezien de bandleden uit diverse bands komen en de ervaring met zich mee brengt. Toch viel het wat tegen. Een schreeuwerige Oliver Sykes stelde live hier wat teleur. Dan maar terug naar het album en hopen dat het in november in de HMH beter is. Het Belgisch duo Black Box Revelation mocht het grote podium betreden. Jan Paternoster en Dries van Dijck doen iets denken aan the White Stripes. De band is vooral bij de zuiderburen populair. Dit was ook in de reactie van het publiek te zien. “War Horse”, “Gloria” en het titelnummer van het nieuwe album “Highway Cruiser” ging er in als zoete koek. Al zou de band in de tent beter tot zijn recht komen.Richard Hawley was vooral bekend van de band Pulp, maar is inmiddels al enige jaren solo bezig. De melancholische songs zijn relaxt en op plaat staat de akoestische gitaar meer centraal. Ditmaal was het een elektrische set met vooral songs van  “Standing on the Sky’s Edge”. De tent werd te klein voor Robert Plant and the Sensational Space Drifters. De voormalige zanger van Led Zeppelin bracht een top optreden dat een mix werd van pop rock en wereldmuziek. Naast de Zeppelin songs “The Lemon Song”, “Black Dog” en “Black Country Woman” bracht de band enkele covers waaronder Joan Baez “Babe I’m Gonna Leave You”. Als toegift werd “Rock and Roll” in een verrassende versie gebracht. De postpunkers The Offspring liet weten dat het al 21 jaar geleden is dat men daar stonden. Als jonge knapen bracht men de songs van het top album “Smash”. “Bad Habit”, “Come Out and Play” en “Self Esteem” doen het tegenwoordig ook nog erg goed. Inmiddels heeft men vele hits op hun naam waaronder “Pretty Fly For a White Guy”, “The Kids Aren’t Allright”, “Why Don’t You Get A Job” en “America”. Hierdoor blijkt dat The Offspring een prettige hitsmachine is geworden. Als afsluiter is het de beurt aan Rammstein. De vierkante metal met een top show staat garant voor vermaak. “Ich Wil”, “Du Hast”, “Reise Reise” en “Sonne” blijft  vermakelijk. Strak geregisseerd en gespeeld wordt het theatrale gebeuren opgevoerd inclusief een ontploffing van een bomgordel brengt men het nieuws dichtbij.  

Zaterdag Op deze dag mag Kensington hun populariteit in Nederland bewijzen. Al vroeg in de middag galmde “Riddles”, “Rivals”, “Streets” over het terrein. Op deze drukke dag hebben ze zich prima kunnen bewijzen dat de band potentie heeft om later terug te komen voor een show later op de dag wanneer al het publiek binnen is. De Britpop van het Belgische Goose maakt een moderne versie van Depeche Mode. Strakke dance tracks met indie pop doet het publiek swingen. “Call Me”,  “Come Home”, “Trip” en “What You Need”  van hun recente album deed het goed. Een volwassen act van internationale allure waar België trots op kan zijn. Daar in tegen was het maar matig wat de Red Hot Chili Peppers brachten. Wellicht was er technisch iets niet in orde maar de heren liepen klagend over het podium en voor elk nummer was er overleg alsof men de setlist niet kende. Maar het nieuwe album “The Getaway” kreeg met 5 songs (“Go Robot”, “Detroit”, ”We Turn Red”, “Dark Necessities” en “The Getaway”) ruim de aandacht. Inmiddels staan de Peppers garant voor setlijst vol hits. Al wordt er niets meer van hun beginperiode gespeeld. Het was dat drummer Chad Smith de band bijeen hield om te spelen, maar het enthousiasme dat men had op Pinkpop was ver te zoeken. Gelukkig wisten The Editors het met hun songs van het nieuwe album “In Dream” de Peppers snel doen vergeten. Met “Munich”, “Racing Rats”,  “Papillon” en “No Sound But The Wind (een echte Werchter versie) wist men het een mooi overzicht te geven van hun carrière.

Zondag Na drie dagen regen was het vandaag een zonnige dag. De aftrap was voor de prettige soulrock van Vintage Trouble. Een heerlijke rockact met gospel invloeden, een charismatische zanger die James Brown doet herleven. Met de kleine setlist van 6 songs wist men het publiek aan zich te binden en is het zeker voor de toekomst een potentiele act voor op de avond.Bear’s Den kwam met het idee dat niemand hen in België kent, maar de tent was meer dan vol enthousiast publiek waardoor de band wat verlegen werd. Met een mix van songs hun albums “Island” en hun nieuw album, dat 22 juli verschijnt,  “Red Earth & Pouring Rain” brengt de band de laidback popsongs met een folksound. Een band dat zeker de moeite waard is om te kijken  wanneer met gaat touren of de cd te beluisteren.James Bay weet met zijn songs de dames te veroveren. Hoewel hij als een rockartiest de songs begint wordt dit al snel een luisterpop nummer zoals “Craving” “Where We Were On Fire” of “Let It Go”. Aan het eind van de set weet hij de rock er in te gooien met “Get Out While You Can”, CCR cover “Proud Mary” en zijn hit “Hold Back the River”. De jazzy soulpop van de Britse schoonheid Lianne La Havas wist het publiek te boeien in de tent. Daar waar vijftien jaar geleden Lauryn Hill met the Fugees haar furore maakte, treed La Havas nu in haar voetsporen. Haar album “Blood” was al een prettige verrassing, maar live weet ze dit ook waar te maken.   De meester van de pre punk weet het publiek vanaf de eerste akkoorden te bespelen. Iggy Pop begint met de classics van the Stooges  “No Fun” en “I Wanna Be Your Dog”. De hit “The Passanger” werd luidkeels meegezongen en met The Wild One verlaat Iggy het podium om in de mensenmassa te verdwijnen. Geen hits als “Candy” en “China Girl”, maar “Search and Destroy”, een klassieker waar de punkperiode zijn intrede mee deed.  70 en vol energie geeft deze legendarische man zich voor ieder optreden. Een ander legendarisch persoon in de dop is Beck. Hij weet met de diversiteit van stijlen en kunsten iedere keer weer te verrassen. De hits van Odelay “Devil’s Haircut”, “New Pollution” en “Loser” doet de overvolle tent trillen. Beck laat zien dat hij nog steeds een indrukwekkende show kan geven en kist voor de tent ipv groot podium waar de show minder tot zijn recht komt. Inmiddels was het de vijfde keer dat Beck het festival aandoet en iedere keer is het weer een feest. Vreemd genoeg heeft hij niets van het recente album “Morning Phase” gespeeld, maar liet de band de toegift spelen met covers van Chic’s “Good Times”, Prince “1999” Kraftwerk “Home Computer” en Iggy Pop of beter bekend van Bowie’s “China Girl”. Het was een van de top optredens van dit festival.

Zo zullen er vele bands zijn geweest die zich prima presenteerden waaronder New Order, Years & Years, James Blake, Trixie Whitley, Puggy, Band of Horses, BadbadNotgood, Pj Harvey, Tame Impala, Skunk Anansie, Florence and the Machine, Last Shadow Puppets of Faols . Maar je kunt niet overal bij zijn.

 

 

 

 

Deel via social media: