Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR
2013-12-18 07:00:00 • 4 min lezen

Roy Ayers Ubiquity Bird Rotterdam 13-12-2013

Vibrafonist en zanger Roy Ayers speelt vanavond in een uitverkocht Bird Rotterdam. Zijn fans hebben hem de afgelopen jaren zien evolueren van een bekroonde jazzvibrafonist tot een populaire r&b-bandleider en een iconische figuur wiens muziek is gesampled door grote hitmakers als Erykah Badu, A Tribe Called Quest, Tupac en Ice Cube.

Al vele decennia lang staat Ayers bekend als een pionier en grondlegger van verschillende stromingen binnen de jazz. In de jaren zestig hield hij zich nog voornamelijk bezig met de meer traditionele jazz en werkte hij onder meer samen met Herbie Mann, Curtis Amy en Chico Hamilton. In de jaren zeventig en tachtig begon hij jazz te combineren met r&b en funk en produceerde hij albums voor en met verschillende artiesten, waaronder Fela Kuti. In de daaropvolgende jaren sloeg hij weer een andere richting in en verwierf hij de status van Godfather of Acid Jazz voor de grote rol die hij speelde in de ontwikkeling van dat genre.

Met zijn 73 jaar is Roy Ayers nog steeds zeer actief en een veelgevraagd muzikant. Onlangs nog nam hij een plaat op met hiphopartiest Talib Kweli en jazzzanger Will Downing, die geproduceerd werd door Kanye West.

Line-up: Roy Ayers: vibes Donald Nicks: bas Jamal Peoples: toetsen John Pressley: zang Troy Miller: drums

Deel via social media: