Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR JAN KLUPPER
2012-09-18 07:00:00 • 4 min lezen

Silje Nergaard presenteert 14e album in Lantaren Venster

 

Door: Jasper de Koster

De nieuwe cd Unclouded van Silje Nergaard wordt vrijdag 14 september gelanceerd in Lantaren Venster. Samen met haar twee begeleiders op gitaar, geeft ze een grandioos concert voor een uitverkochte zaal.

 

Wie zonder voorkennis naar het podium kijkt, ziet waarschijnlijk Emile Roemer, Geert Wilders en prinses Maxima op het podium. Het oogt vanaf het begin wat formeel en het klinkt breekbaar. Silje maakt veel romantische liedjes die het op cd heel goed doen, maar op het podium voor sommigen slaapverwekkend kunnen zijn. Gelukkig stapt Silje vrijdag niet in die Katie Melua-valkuil. Vanaf het derde nummer gaat gitarist Havar Bendiksen (Emile) namelijk los. Met een fabelachtige techniek improviseert hij er op los, waarbij hij zijn solo meezingt, soms zelfs een tweede stem. Ook de andere gitarist (Hallgrim Bratberg, alias Geert) blijkt meer dan bekwaam.  

Silje vertelt tussen de nummers door dat ze heeft samengespeeld met Pat Metheny en John Scofield. De twee gitaristen draaien opzichtig en jaloers hun hoofden... John Who..? Bij het nummer Traffic Jam komt zowel de band als het publiek los. Met brushes wordt de gitaar bewerkt om deze om te toveren tot percussie-instrument.  

Na het laatste nummer komt er een staande ovatie en een toegift. Deze toegift, die inmiddels op YouTube is te bewonderen, begint met een Monty Pythonachtige sketch. Een funky beat met donderde bas eindigt in een human beatbox improvisatie. Niet alleen hilarisch, maar ook geweldig knap gespeeld. Silje is inmiddels geheel ontdooid en maakt een hoge sprong, waarbij ze een beetje ongelukkig op haar hoge hakken terechtkomt. Haar tweede toegift is een betoverende uitvoering van de Killer's hit ‘Human (are we human or are we dancer)’.

 

In de foyer is het dringen geblazen bij de cd-verkoop. Niet alleen haar veertiende nieuwe cd loopt als een trein, ook van de rest worden er flink verkocht. Silje gaat met iedereen die dat wil op de foto en blijft nog zeker een uur signeren. Een texaan die al haar cd's heeft, vliegt ze om de nek.

De gitaristen zijn helaas nergens meer te vinden. Waarschijnlijk zijn ze aan het afbreken en hoeft Silje dat niet te doen. Dus toch nog een beetje een prinsesje.

 

Deel via social media: