Zoek...
CONCERT RECENSIE
DOOR
2013-11-16 07:00:00 • 9 min lezen

The Cat Empire in HMH: Zomerse sferen met vorst aan de grond

Het podium

In de Heineken Music Hall treedt woensdag 13 november The Cat Empire op.

 

De band

The Cat Empire. Een Australische band die al ruim 10 jaar hun Live Australian Music maken: een mix van latin, rock, funk en jazz. De zes bandleden hebben al enige ervaring met het Nederlandse publiek, zo stonden zij in 2007 en 2009 in een uitverkochte Melkweg en in 2012 in Paradiso. Het vijfde album 'Steal The Light' is wereldwijd zo'n succes dat zij in 2013 besloten er een grote wereldtournee aan te koppelen. De vrolijke single 'Brighter Than Gold' was ook in Nederland een hit. En hoewel het allemaal vrolijk en poppy klinkt, de muziek van The Cat Empire heeft daadwerkelijk een boodschap: weg met materialisme, oorlogen en intolerantie. En leve de culturele diversiteit en het credo 'don't worry, be happy'.

 

Het optreden

Bij de muziekstijl van The Cat Empire verwacht je een 'mañana mañana' sfeer, maar desondanks begint het concert precies volgens schema om 21:00 uur. Met titeltrack 'Steal The Light' luiden de mannen de avond in en zorgen dat de prima gevulde zaal meteen de heupen wiegt. Het is duidelijk, vanavond staat in het teken van: dans! The Cat Empire vervolgt het optreden met het voorstellen van de band, om uiteindelijk de tweede track te eindigen met een aardige scratch sessie. Alle tracks van het album worden gespeeld en afgewisseld met tracks van vorige albums. En hoewel de tracks elkaar qua tempo goed afwisselen, klinkt het allemaal toch veel van hetzelfde. En, ja, het klinkt zomers en voelt aan als op het strand van een tropisch eiland, maar ook op dat soort momenten is het fijn om een verkoelende duik te kunnen nemen. En die blijft vanavond uit. 

Na ongeveer een uur te hebben gespeeld klinken de klanken van 'Brighter Than Gold', die je eigenlijk in de toegift zou hebben verwacht. Het publiek springt, wiegt en gooit de armen in de lucht. En het ruime half uur wat The Cat Empire daarna nog speelt, blijft deze uitgelaten sfeer hangen. Continu is er contact met het publiek vanuit de zanger/trompettist Harry James Angus en zanger/percussionist Felix Riebl, die beiden niet de meest mooie stem hebben. Op gegeven moment zorgt The Cat Empire voor mij persoonlijk voor een mini-flashback naar het optreden van The Opposites op Lowlands. Daar vroegen The Opposites het publiek om grote, mannelijke cirkels te vormen. Hier vroeg The Cat Empire ook om cirkels. Dit werden echter kleine, speelse cirkels, maar maakte het enthousiasme er niet minder groot om. Zo zorgde The Cat Empire er opnieuw voor dat er gedanst, gezongen en gefeest werd. Waar het publiek voor kwam.

 

Het publiek

Het concert is niet uitverkocht, maar voor de stap van Paradiso naar de Heineken Music Hall mag The Cat Empire zeker niet klagen. Er heerste een vrij hoog 'hee hoo' gehalte, maar van de Nederlandse nuchterheid was er vanavond weinig te merken; stil staan kon bijna niet. Zelfs voor de bebaarde hipster naast mij was er geen houden aan: ook hij stond stiekem te dansen.

 

De conclusie

Het publiek kreeg waar zij voor kwamen: een feest. De muziek van The Cat Empire is uitgelaten en door de mix aan stijlen aantrekkelijk. Maar erg verrassend is het niet en dat zorgt er voor dat, ondanks de zomerse sfeer, er toch een winterse nasmaak blijft hangen.

 

 

 

Deel via social media: